Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Harjun terveyden koulutusoikeus on tärkeä asia koko Päijät-Hämeen terveydenhoidolle

Lahden, Kärkölän ja Iitin sote-peruspalveluista vastaavan Harjun terveyden liepeiltä kuultiin pääsiäisen edellä vaihteeksi hyviä uutisia, jotka olivat mannaa myös yrityksen yhdessä Mehiläisen kanssa omistavalle Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

Sitkeiden neuvottelujen päätteeksi Harjun terveys sai sovituksi Helsingin yliopiston ja Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa, että se saa ruveta kouluttamaan erikoistuvia lääkäreitä toimipisteissään. Tämän vuoden alussa toimintansa aloittanut yritys täytti kuin täyttikin yliopiston siltä edellyttämät laatuvaatimukset.

Vaikka Päijät-Hämeessä vain harvalla oli asiasta epäilystä, neuvottelut piti käydä, koska hyvinvointiyhtymä ei voinut siirtää omaa koulutusoikeuttaan suoraan uudelle tytäryhtiölleen. Tarkoitusta varten oli sorvattava oma sopimus.

Harjun terveys täytti kuin täyttikin laatuvaatimukset.

Hyvinvointiyhtymä ja Mehiläinen ovat alallaan kokeneita, vakiintuneita ja tunnustettujakin toimijoita, joten koulutusoikeuden olisi voinut kuvitella irtoavan niiden yhteisesti omistamalle yritykselle kuin apteekin hyllyltä. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä oli olemassa aito mahdollisuus, että Harjun terveys joutuisi tyytymään korkeintaan yleislääkäriksi erikoistuvien lääkäreiden koulutusoikeuteen sote-keskuksissaan.

Helsingin yliopisto epäröi laaja-alaisen koulutusoikeuden myöntämistä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykselle, koska yliopistossa tulkittiin lakia siten, että kouluttajien pitäisi olla palvelusuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään. Ja Harjun terveyden yliopisto luokitteli ainakin aluksi yksityiseksi yritykseksi olkoonkin, että Mehiläinen omistaa siitä vain niukasti yli puolet.

Kuinka nopeasti saa hammaslääkäriajan Harjun terveyteen?

Kaikkialla lakia ei ole luettu yhtä ahtaasti, sillä Mehiläinen on onnistunut solmimaan sopimuksia lääkäreiden erikoistumiskoulutuksesta muiden muassa Tampereen yliopiston kanssa suuremmitta ongelmitta. Nämä ennakkotapaukset saattoivat osaltaan kääntää vaa’an Harjun terveyden eduksi. Haitaksi eivät tainneet olla myöskään muiden muassa Päijät-Hämeen lääkäriseuran ja Nuorten lääkärien yhdistyksen lausunnot, joissa oudoksuttiin Helsingin yliopiston tiukkaa linjausta.

Joka tapauksessa tärkeintä on, että järjen ääni pääsi lopussa voitolle. Koko Päijät-Hämeen terveydenhoidon kannalta on merkittävää, että lääkäreiden laaja erikoistumiskoulutus voi jatkua maakunnan suurimman kunnan ja sen kahden naapurin terveyskeskuksissa. Kyse on myös keskussairaalan kannalta merkittävästä asiasta, joka vetovoimatekijänä voi houkutella alueellemme lisää lääkäreitä. Toki se edellyttää, että koulutuksen laadusta pidetään jatkossakin riittävä huoli.