Matti Even Esalainen: Elävöittäminen ja rajoittaminen on huono yhtälö Lahden keskustaa kehitettäessä

Matti Eve

Pian työnsä päättävä Lahden valtuusto jättää haastavan perinnön tuleville päättäjille. Liisu 2030 -suunnitelma saatiin nykyvaltuuston toimesta päätökseen, vaikka sen hyväksyminen aiheutti ristivetoa jopa suunnitelman hyväksyneiden puolueiden sisälläkin.

Vilkaisemalla Etlarin vaalikoneen tuloksia saa hyvän käsityksen, mitä kesäkuun kuntavaaleissa ehdolla olevat ajattelevat Liisusta. Ennakoimatta vaalitulosta voi todeta, että Liisun toteutuminen ei todellakaan ole vielä maalissa.

ESS:n vaalikone: Lahtelaisehdokkaat kriittisiä Mannerheiminkadun kaventamiselle, yli puolet keskeyttäisi nyky-Liisun

Meidän kaikkien tulee olla huolissamme keskustan elinvoimasta. Siitähän Liisussakin pohjimmiltaan on kyse. Tosin puheet elävöittämisestä ja keskustassa liikkumisen rajoittamisesta ovat perin outo yhdistelmä.

Lisää pitäisi saada ihmisiä ja ostovoimaa ydinkeskustaan ja samalla sinne pääsemistä pitäisi rajoittaa.

Tämä on vähän samanlainen jakomielitautisen rooli kuin Alkolla ja Veikkauksella. Viinaa ja lottolappuja pitäisi myydä ja samalla huolehtia, etteivät kansalaiset rötvää kaikkia rahojaan ja terveyttään.

Lahden keskustan vetovoima syntyy palveluista ja niiden saatavuudesta. Keskustan kiinnostavuutta mitataankin nykyisin hieman omituisilla mittareilla, kuten esimerkiksi ns. ”kuumat” liiketilat. Näillä mittareilla halutaan kertoa, kuinka moni liiketiloista on avoinna.

Tämänkin mittarin lienevät keksineet jotkut kaupunkien kehittämisseminaareissa pyörineet virkamiehet. Jokainen yrittäjä tietää, ettei näillä ”kuumilla” mittausluvuilla on mitään tekemistä keskustan kiinnostavuuden kanssa. Ainoastaan se, kuinka paljon keskustassa liikkuu ostovoimaa ja kuinka kassakoneet laulavat, ovat yrittäjiä kiinnostavia lukuja.

Luvut eivät tue mielikuvaa Lahden keskustan näivettymisestä, mutta vasta tuleva elinvoimalaskenta antaa kuvaa koronapandemian jättämästä jäljestä

Kulunut koronavuosi on huono mittausjakso keskustan elinvoiman suhteen, joten näitä laskelmia ei tulisi vertailujen pohjaksi huomioida. Tässä kohdassa on hyvä hetki katsoa totuutta silmiin. Ihmiset ovat löytäneet uusia ostopaikkoja ja tämä valitettavasti näkyy keskustan katukuvassa muun muassa tyhjinä parkkiruutuina.

Etätyöt ja etäopiskelu ovat vain osaselitys hiljentymiselle. Suomessa on noin miljoona ihmistä etätöissä. Kuinka moni heistä palaa takaisin lähitöihin, kun tämä painajainen on ohitse? Aamun ja iltapäivän työmatkaliikenne on myös oleellisesti hiljentynyt ja tämäkin näkyy keskustan katukuvassa.

Liisua ei tule haudata. Siinä on paljon hyviä elementtejä, joita tulisi kehittää. Myöskään Liisun romukoppaan heittäminen ei ole keskustan kehittämistä.

Keskustan elinvoima on meidän kaikkien etu. Nyt pitää myöntää myös se tosiasia, että keskustaan tullaan omilla autoilla, eikä tämän kaupungin kaikkia asukkaita saada millään mahtikäskyllä busseihin tai fillarin satulaan.

Tori ja sen ympäristö on tässä kaiken ydin. Hehtaarin kokoinen lentokoneiden varalaskupaikka tulisi olla palveluiltaan jotakin aivan muuta kuin kerran kuussa toimiva perunanmyyntiaukio.

Katseet kääntyvätkin tuleviin päättäjiin. Nyt tarvitaan rohkeutta tehdä isojakin uudistuksia. Elävöittäminen ja rajoittaminen on toimimaton yhtälö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.