Pääkirjoitus: Marinin suosio on yhä omaa luokkaansa, mutta suunta on nyt selvästi alaspäin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on edelleen ylivoimaisesti suosituin puoluejohtaja, mutta hänen kannatuskäyränsä osoittaa selvästi alaspäin, kuten koko SDP:n. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) komeilee edelleen ylhäisessä yksinäisyydessään kansalaisten arvioidessa, kuka eduskuntapuolueiden puheenjohtajista on onnistunut parhaiten tehtävässään. Uutissuomalainen tuoreen gallupin mukaan joka neljännen vastaus kysymykseen oli Marin. Toiseksi yltänyt Jussi Halla-ahokin (ps.) jäi selvästi jälkeen, joskaan ei yhtä kauas kuin kaikki loput puoluejohtajat.

Vaikka Marinin suosio oli yhä omaa luokkaansa, gallupin tämänkertainen tulos herättää epäilemättä myös huolta niin SDP:n puoluetoimistossa kuin pääministerin omassa esikunnassa. Lukema on nimittäin laskenut roimasti sitten edellisen, viime marraskuussa tehdyn vastaavan kyselyn. Vielä tuolloin jopa kolmasosa vastanneista katsoi Marinin suoriutuneen puheenjohtajista parhaiten tehtävässään.

Suunta on siis selvästi nähtävissä, ja se on sekä Marinin että SDP:n kannalta kaikkea muuta kuin lupaava. Tuskaa lisäävät viime aikojen puoluekannatusmittaukset. Nekin ovat antaneet aiheen epäillä, että koronakriisin aikaansaama ylimääräinen noste pääministerin ja hänen puolueensa suosiossa on alkanut hiipua.

Selkeys on pääministerin puheissa tehnyt tilaa kapulakielelle.

Tutkija Jenni Karimäki Turun yliopistosta uskoo, että Marinin kannatusta on vähentänyt ihmisten väsyminen koronatilanteeseen ja hallituksen yksituumaisuuden mureneminen kriisin hallinnassa. Arvio osunee hyvin kohdalleen. USU:n kysely tehtiin maaliskuun puolivälin jälkeen samoihin aikoihin, kun hallituspuolueiden kesken käytiin kovaa vääntöä Marinin väellä ja voimalla ajamista liikkumisrajoituksista. Viime viikolla hallituksen esitys sai perustuslakivaliokunnalta täystyrmäyksen. Jos kysely olisi tehty vasta silloin, tulos olisi voinut painua Marinin kannalta entistä huonommaksi.

Vielä syksyllä Marinia kiiteltiin paljon ja myös aiheellisesti selkeästä viestimisestä ihmisiä hämmentäneessä koronatilanteessa. Kriisin pitkittyessä selkeys on yhä useammin tehnyt pääministerinkin puheissa tilaa juridiselle ja byrokraattiselle kapulakielelle. Tämä ei ole ollut omiaan vahvistamaan luottamusta siihen, että tilanne olisi täysin hallituksen hallinnassa.

Viestinnän professori Anu Kantola neuvoi maanantain Helsingin Sanomissa hallitusta palkkaamaan edes yhden tavallista puhekieltä osaavan avustajan. Ihmislähtöisyyttä viestintään toivoi hallitukselta samassa lehdessä myös valtioneuvoston kanslian koronatyöryhmän psykologi Ville Ojanen. Se auttaisi tukemaan kansalaisten toimintakykyä kriisin pyörteissä. Ja tuskin paluu selkokielisyyteen tekisi pahaa myöskään Marinin ja päähallituspuolueen kannatukselle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut