Lukijalta: Koululaisilla on pitkät päivät yksin kotona

Anja Seppänen

Onko etäkouluun siirtyminen tehty nimenomaan sillä perusteella kuinka paljon tartuntoja tulee kouluissa, ja mitkä nämä luvut ovat suhteutettuna kaikkiin tartuntoihin?

Otetaanko päätöksissä huomioon se, että monet nuoret pakertavat päivästä toiseen yksin kotona koulutehtävien parissa vanhempien ollessa työpaikoillaan ja pienempien sisarusten ollessa koulussa?

Kaikki vanhemmat eivät tee etätöitä, joten koulupäivät voivat käydä todella yksinäisiksi.

Yläkoulussa tehtäviä on paljon, samoin kuin lukiossa. Nuorten ajanhallinta ja itsesäätely eivät ole vielä kehittyneet samalla tavalla kuin aikuisella.

Etäkoulussa hyvin pärjäävien oppilaiden lisäksi on paljon nuoria, jotka tekevät tehtävät joten kuten, ja oppilaita jotka tekevät tehtävät tunnollisesti. Jopa niin tunnollisesti, että koulupäivät venyvät pitkiksi, koska tehtävät halutaan tehdä huolellisesti ja on aikaa viilata niitä vaikka iltaan saakka.

Molemmissa tapauksissa voi helposti tulla turhautuneisuutta ja väsymistä, kun aikaa on joko liikaa tai liian vähän. Asiat voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä, eikä opettajalta välttämättä helposti lähdetä kysymään apua.

Kauan odotettu tet-jakso ja vaivalla hankittu työelämään tutustumispaikka peruuntuivat.

Yksinäisyyttä lisää se, että ystäviä ei enää muutenkaan tavata samalla tavalla kuin ennen. Kotivierailut ovat vähentyneet ja nuorisotilat ovat lyhentäneet aukioloaikojaan.

Onneksi ne sentään vielä ovat auki, koska ne ovat monelle nuorelle paikkoja, joissa saattaa olla se ainoa aikuinen jonka kanssa jutella iloistaan ja suruistaan. Ne ovat nuorille myös paikkoja, joissa on turvallinen, valvottu ympäristö ja joissa tapaa ikätovereitaan.

Lisäksi harrastukset ovat olleet jäissä kuukausia. Harrastukset kehittävät nuoren itsetuntoa ja sosiaalisuutta fyysisten taitojen lisäksi, ja tuovat onnistumisen tunteita.

Etänä käytävät harrastustunnit eivät luonnollisesti ole sama asia, eikä monissa pienissä kerrostalokodeissa kaikkia harrastuksia pysty edes toteuttamaan.

Yläkouluikäiselle ei ole sama asia lähteä äidin ja isän kanssa luontoretkelle kuin mennä omaan harrastukseen oman ikäisten seurassa, vaikka toki perheretkikin saattaa joskus onnistuessaan olla mukava hetki arjessa.

Yläkoulujen siirtämisestä etäopetukseen seurasi mm. se, että kauan odotettu tet-jakso, ja vaivalla hankittu työelämään tutustumispaikka peruuntui. Monet työpaikat eivät ottaneet koululaisia tet-harjoitteluun koronan takia, joten työharjoittelupaikan saamiseksi nuoret todella tekivät töitä.

Rippikoululaisilta peruttiin kaikki maaliskuun tapaamiset, ne kovasti odotetut. Toiveissa on, että tapaamiset pystyttäisiin mahdollisimman pian järjestämään, ja että rippikoululeiri toteutuisi kesällä.

Nämä ovat nuorille vuosia odotettuja hetkiä, ihan äärimmäisen tärkeitä tapahtumia. Samoin kuin vanhojentanssit, penkkarit, ylioppilasjuhlat.

On tehty tutkimuksia, että koronarajoitukset ovat heikentäneet nuorten henkistä hyvinvointia. Kun säädöksiä ja rajoituksia tehdään, kuinka paljon tätä oikeasti mietitään?

Yhä useampi pieni lapsi kärsii migreenistä – ruutuajan kasvu on yksi syy yleistymisen taustalla

Lahden Walkers etsii keskustan tiloihin turvallisia aikuisia – "Vapaaehtoisen tärkein tehtävä on olla läsnä"

Nuorisotyöntekijät huolissaan koulupudokkaista ja kotiin eristäytyneistä nuorista – "Kodit ohjeistavat ja valvovat lastensa tekemisiä hyvin eri tavoilla", Heinolan nuorisopalvelujohtaja Anne Hottola toteaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut