Lukijalta: Miksi velkaantumisvauhti ei haittaa ketään? – Jarruja ei paina kukaan, koska Lahti Energian ja Lahti Aquan voi pistää lihoiksi tarvittaessa koska vain

Juhani Melanen

Etelä-Suomen Sanomat käsitteli hyvin talousuutisessaan 28.3. KOKO Lahden taloustilannetta ja analysoi sitä meille veronmaksajille hienosti. Tästä on hyvä jatkaa Lahden muidenkin tytäryhtiöiden taloustilanteen tarkastelua niiden lainojen osalta, jotka Lahden konsernipankki on niille myöntänyt. Luvut ovat listattu 31.12.2020 olevan tilanteen mukaan.

Lahden veronmaksajien piikkiin on kaatunut vuosina 2011–2015 yhteensä 3,5 miljoonan saatavat, jotka oli myönnetty konsernipankista. Näitä luottotappioita aiheuttivat seuraavat alas ajetut yritykset: Lahden Seudun Kuntatekniikka oy, LK Kiinteistöpalvelut oy sekä Levon viherkeskus Oy. Lisäksi selvitystilaan ajetuista yrityksistä on aiheutunut Lahdelle runsaasti oheiskuluja, joita kaikkia ei ole tässä mainittu.

Lahdella on kaikkiaan noin 60 tytäryhtiötä. Julkisen talouden alijäämä kasvoi 2020 yli kahdeksan prosenttia eli Lahden kaupunki velkaantuu erittäin nopeasti. Kaupungin omaan toimintaan otetun velan määrä kasvoi vuoden 2018 230 miljoonasta eurosta vuoden 2019 loppuun mennessä 376 miljoonaan euroon. Lahti siis velkaantuu koko ajan saman verran kuin 110 vuoden aikana yhteensä.

Vauhti ei tunnu haittaavan ketään. Lahden valtuusto ja Lahden kaupunginhallitus antavat vihreän valon palaa koko ajan Lahden virkamiehille, joiden päätä ei todella palella. He nauttivat siitä, Lahden ylin johto on kadottanut todellisuudentajunsa, ja antavat menorallin jatkua. Jarruja ei paina kukaan, koska Lahti Energian ja Lahti Aquan voi pistää lihoiksi tarvittaessa koska vain.

Seuraavien konserniyhtiöiden osalta voi jo lähes varmuudella sanoa, että luottotappioita on tulossa. Olen arvioinut tilannetta vuoden 2021 loppuun saakka:

Kiinteistö Oy Lahden Varaani. Laina 85 148 euroa, omat pääomat menetetty. Yhtiö on täysin kypsä selvitystilaan.

On kyettävä perustelemaan lahtelaisille veronmaksajille ensinnäkin, tarvitaanko näitä kaikkia yhtiöitä?

Kuntien Tiera. Laina 250 000 euroa, omat pääomat menetetty. Tappio 4,2 miljoonaa euroa vuonna 2019. Jos aiempien vuosien tappiot otetaan huomioon, summa on 15,8 miljoonaa euroa, josta omapääoma miinuksella 11,8 miljoonaa euroa.

Lahden Työn Paikka. Laina 500 000 euroa. Selvitystila parhaillaan käynnissä.

Lahti Events. Laina 2,8 miljoonaa euroa. Oma pääoma miinuksella 0,9 miljoonaa euroa.

KOKO Lahti selvitetty perin pohjin lehdessä (ESS 28.3.).

Lahden jäähalli. Laina 4 825 981 euroa. Yhtiön tulos ollut vuosikausia tappiollinen. Yhtiö sulatettiin Spatiumiin, joka pelasti yhtiön. Hyvä kysymys kuuluukin, miten toimitaan Lahden Jäähalli oy:n lainojen kanssa.

Konsernipankki on jakanut rahoja varsin avokätisesti jokaiselle omistamalleen tai osaomistamalleen yhtiölle varsin löysällä periaatteella: sulle, mulle, sulle. Eniten lainaa Lahden kaupunki on jakanut seuraaville yhtiöilleen:

Lahden Aqua 56,019 miljoonaa euroa, Kiinteistö oy Lahden Tiedepuisto 10,056 miljoonaa euroa, Lahden Asunnot 74,540 miljoonaa euroa, Lahden Pysäköinti 10,583 miljoonaa euroa, Spatium Toimitilat 42,136 miljoonaa euroa, Päijät-Hämeen jätehuolto 14,285 miljoonaa euroa ja Lahti Energia 155,985 miljoonaa euroa.

Yhteensä Lahden konsernipankki on jakanut yhtiöilleen 448,409 miljoonaa euroa lainaa. Korot ovat toki näille yhtiöille erilaiset eli maksukyvyn mukaan.

On kyettävä perustelemaan lahtelaisille veronmaksajille ensinnäkin, tarvitaanko näitä kaikkia yhtiöitä? Kuinka paljon yhtiöiden päällekkäisiä toimia voidaan yhdistää? Mitkä voidaan lopettaa? Mitkä näistä yhtiöistä ovat pelkkiä suojatyöpaikkoja?

Näitä lukuja lahtelaisten veronmaksajien kannattaa tarkastella huolella, sillä tällä tahdilla velat siirtyvät hamaan tulevaisuuteen lastenlastenlasten lapsillemme. Ainakin johdannaistappiota he joutuvat maksamaan jo vuonna 2040 yli 50 miljoonaa euroa.

Kysymys työttömyyden hoidosta puuttuu

KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki: Lahden hotellipulan vuoksi yhtiö menetti vuonna 2019 tilamyyntiä noin miljoonalla eurolla – kokonaisvaikutus jopa kymmenkertainen

Tilinpäätösanalyysi KOKO Lahdesta: "Tuotot ja kulut epätasapainossa, pääsyynä huonoon tilanteeseen pitkään jatkunut huono kannattavuus"

Kysymyksiä Lahti Energian tulevaisuudesta – kun vastaukset saadaan, päätöksenteko on helppoa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.