Pääkirjoitus: Kokoomus voi säilyttää ykköspaikkansa kuntavaaleissa

Petteri Orpo saattaa sittenkin vetää pisimmän korren kuntavaaleissa. Juha Peurala / arkisto

Ylen tänä vuonna mittaamat puolueiden kannatusluvut kuntavaaleissa ovat karua kertomaa SDP:lle. Alkuvuodesta vielä ykköspaikkaa pitäneet demarit putosivat kolmanneksi kun sekä perussuomalaiset että kokoomus kiilasivat tuoreimmassa mittauksessa ohi.

Yle on mitannut puolueiden kuntavaalikannatusta nyt kolme kertaa eli tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Tammikuussa SDP:n kannatus oli 20,3 prosenttia ja maaliskuussa 18,0 prosenttia eli tulos on tullut alas yli kaksi prosenttiyksikköä. Maaliskuussa SDP myös menetti kärkipaikkansa ja putosi suoraan kolmanneksi. Perussuomalaiset on nyt SDP:tä prosenttiyksikön edellä ja kokoomus kahden prosenttiyksikön kymmenyksen päässä perussuomalaisista.

Vaikka kärkikolmikon tulokset mahtuvat virhemarginaaliin, trendi tällä hetkellä näyttää selvältä. Demarit hiipuu. Keskustelu rokotusjärjestyksestä on aiheuttanut vastareaktioita pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kaikkea sekoilua ei ole vielä edes kuitattu tällä mittauksella. Esimerkiksi hallituksen kompastelu liikkumisrajoitusten kanssa ja äkkinäiset ravintoloiden sulkemispäätökset realisoituvat vasta kuukauden kuluttua julkistettaviin tuloksiin.

Kokoomus voi tulla vaaleihin paremmalla itseluottamuksella.

Ja jos kokoomus saa rivinsä suoristettua Helsingissä Kirsi Pihan äkkivetäytymisen jälkeen, puolue voi hyvinkin komeilla tämän gallupin ykkösenä vapun tienoilla. Tämä tie voi viedä kokoomuksen jälleen myös kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi. Silloin puoluejohtaja Petteri Orpollekin saattaa kaikkien epäilysten jälkeen olla jatkoa luvassa.

Kuntavaalimittauksessa on syytä muistaa, että vaalien siirrosta johtuen tässä mitataan puolueiden imagoa. Varsinaista vaalikampanjointia ei ole vielä aloitettu. Jotakin osviittaa tämä kuitenkin antaa asetelmiin. Ehkäpä kokoomus tulee vaalikentille nyt hitusen paremmalla itseluottamuksella kuin vielä aiemmin näytti.

Myös Lahden vaalituloksen näkökulmasta SDP:n alamäki on mielenkiintoinen. Pystyykö puolue säilyttämään kärkipaikkansa? Mitä tapahtuu takana tuleville kokoomukselle ja perussuomalaisille? Ison etumatkan ansiosta SDP pitää todennäköisesti ykkössijan ja myös kokoomuksen säilyminen toisena voi olla varmempaa kuin vielä alkuvuodesta näytti.

Perussuomalaisten vauhtia syö Pro Lahti, joka tulee näihin vaaleihin isolla ehdokasjoukolla ja jonka näkemykset ainakin Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneen perusteella käyvät käsi kädessä perussuomalaisten kanssa. Ne siis kilpailevat samoista äänistä toisiaan syöden.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.