Pääkirjoitus: Vauhtisokeus ajoi hallituksen päin perustuslain muodostamaa seinää

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus joutui vetämään liikkumisrajoituksia koskeneen lakiesityksen pois eduskunnasta sen saatua täystyrmäyksen perustuslakivaliokunnalta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sanna Marinin (sd.) hallitus kärsi toistaiseksi vakavimman takaiskunsa koronaepidemian vastaisissa pyrkimyksissään, kun se joutui vetämään pois eduskunnasta lakiesityksensä vaikeimmille tautialueille tarkoitetuista liikkumisrajoituksista.

Hallitus taipui ratkaisuunsa esityksen saatua perustuslakivaliokunnalta täydellisen tyrmäyksen. Esityksen perusratkaisu, liikkumisen liki täydellinen kieltäminen lukuisten poikkeusten toki saattelemana, ei osoittautunut perustuslain tarkoittamalla tavalla välttämättömäksi, vaikka hallitus yritti toisin todistaa.

Vääräksi valiokunta osoitti myös hallituksen viljelemän käsityksen, jonka mukaan liikkumisrajoitukset ovat tarpeen, koska perustuslain takaama kotirauha estää kieltämästä yksityiset kokoontumiset. Tosiasiassa perustuslaki ei estä kohdistamasta rajoituksia täsmällisemmin niihin tartunnanlähteisiin, jotka hallitus pyrki nyt nitistämään epäsuorasti kieltämällä melkein kaikenlaisen liikkumisen.

Hallitus selvittää vaihtoehtoja esitetyille liikkumisrajoituksille – THL:n Salminen: Kokoontumisiin kodeissa on tarvetta puuttua

Perustuslakivaliokunnan tyly lausunto oli uutispommi, muttei yllätys. Samoista sudenkuopista olivat hallitusta varoitelleet jo etukäteen useat oikeusoppineet opposition säestyksellä. Eivätkä kaikki hallituspuolueetkaan olleet liikkumisrajoituksista yhtä vakuuttuneita kuin pääministeri, joka ajoi niitä kuin käärmettä pyssyyn.

Kansalaisille ei sitä paitsi kannata tyrkyttää edes poikkeusolojen varjolla perusoikeuksia polkevia määräyksiä, joita on vaikeaa ellei mahdotonta noudattaa. Hallituksen sekava esitys rikkoi räikeästi tätä viisasta periaatetta, sillä se olisi pakottanut ihmiset pohtimaan aina ovesta ulos astuessaan, ovatko he varmasti lähdössä sallitulle asialle.

Päävastuun hallitus joutuu kantamaan itse.

On arvoitus, miksi hallitus lähti hakkaamaan vauhdilla päätään perustuslakivaliokunnan oveen lukuisista varoituksista huolimatta. Olkoonkin, että hyvässä tarkoituksessa. Ja ihmetellä täytyy, miten hallitus onnistui taas laatimaan lakiesityksen, jonka eduskunta totesi kelvottomaksi saman tien. Tässä katse kääntyy myös kohti virkamiehistöä ja oikeuskansleria, jonka pitäisi valvoa, ettei hallitus toimita eteenpäin sutta ja sekundaa.

Oikeuskanslerista saadaan helposti syntipukki, joiden etsimiseen hallitus on osoittanut ikävää taipumusta aiempienkin vastoinkäymistensä jälkeen. Päävastuun hallitus joutuu silti kantamaan itse. Siksi sen tulisi nyt ottaa kokemastaan nöyrästi opikseen ja ryhtyä kiireen vilkkaa valmistelemaan perustuslain kestäviä keinoja koronaepidemian rauhoittamiseksi. Siinä puuhassa kannattaa asiantuntijoitakin kuunnella tarkemmin, jotta aikaa ja työtä ei valuisi hukkaan tämän enempää.

Kommentoi