Ehdokkaalta | Nuorten maksuttoman ehkäisyn hylkääminen oli typeryyttä

Miksi osa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymähallituksen päättäjistä asettaa itsensä tutkitun tiedon ja asiantuntijoiden suositusten yläpuolelle?

Olin tyrmistynyt kuultuani Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymähallituksen viimeisimmän kokouksen (29.3.2021) äänestystuloksesta: Esitys nuorten alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn puolesta kaatui, vaikka hyvinvointiyhtymän asiantuntijat sitä esittivät ja siihen olisi ollut taloudelliset edellytykset.

Olin jo ennakkoon iloinnut siitä, että vihdoinkin yhtymähallituksen jäsenet ovat saaneet riittävästi tieteellistä tutkimusnäyttöä sekä evidenssiä toisilta kunnilta siitä, että maksuttomalla ehkäisyllä on selvä myönteinen vaikutus aborttien vähenemiseen ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Kuntataloutta vahtiville tämän pitäisi olla erittäin hyvä uutinen, sillä jos raskauden keskeytykset vähenevät, myös muiden terveyspalveluiden käyttö vähenee.

Jos raskauden keskeytykset vähenevät, myös muiden terveyspalveluiden käyttö vähenee.

Lisäksi toisen ihmisen asemaan asettumaan kykenevät ihmiset ymmärtävät, että abortti ei koskaan unohdu ja voi jättää elämänmittaisen kalvavan arven ihmismieleen.

Yhä useampi kunta Suomessa on siirtynyt tarjoamaan nuorille maksuttoman ehkäisyn, koska ymmärretään päätöksen sekä taloudelliset että inhimilliset positiiviset vaikutukset. Toivottavasti myös ne Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän poliitikot, jotka äänestivät maksutonta ehkäisyä vastaan, avaisivat mielensä ja sydämensä tutkimaan asiaa uudelleen ja oppimaan tutkimustiedosta, asiantuntijaorganisaatioiden suosituksista ja elävän elämän esimerkeistä.

Meillä Suomessahan lääke- ja terveystieteet ovat maailman huippua, koska ne nojautuvat vahvasti tutkittuun tietoon, joten kyllä päättäjienkin tulisi olla samalla levelillä tai vähintään uskoa itseään fiksumpia!

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut