Pääkirjoitus: Ei pukkikaan saisi vahtia kaalimaata

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikokseen. Emmi Korhonen / Lehtikuva

On aina vähintään moraalisesti kyseenalaista, jos julkisessa virassa työskentelevä henkilö kuluttaa verovaroja omien tarpeidensa tyydyttämiseen. Erityisen vakavaa on, jos verorahoilla rellestävä viranhaltija sattuu johtamaan laitosta, jonka tehtävänä on valvoa julkisen varojen käyttöä. Näin arveluttavaan valoon on saattanut itsensä ja siinä sivussa koko laitoksensa Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n ylijohtaja Tytti Yli-Viikari.

Yli-Viikari nostettiin ensimmäisen kerran tikunnokkaan jo viime syksynä Ylen pengottua valtion virastojen johtajien matkalaskuja. Tarina sai jatkoa Iltalehden kerrottua, ettei VTV:ssä tiedetty, miten ylijohtajan runsaista virkamatkoista kanta-asiakasetuina kertyneet lentopisteet on käytetty. Ja lopullisesti kohu pääsi irti, kun Ilta-Sanomat paljasti Yli-Viikarille hankitun veronmaksajien piikkiin kauneudenhoitopalveluja, jotka eivät kaikilta osin liittyneet suoraan hänen työtehtäviinsä.

Yhä kielteisemmäksi käynyt julkinen huomio herätti myös eduskunnan, joka on nimittänyt Yli-Viikarin tehtäväänsä. Tiistaina kansliatoimikunta päätti puhemiehistön esityksestä aloittaa prosessin Yli-Viikarin pidättämiseksi virasta.

Prosessin perusteena eivät tosin ole mahdolliset verovarojen väärinkäytökset, vaan keskusrikospoliisin Yli-Viikaria kohtaan aloittama esitutkinta. Se juontaa sopimukseen, jonka perusteella VTV:ssä on maksettu virkamiehelle pitkät ajat palkkaa ilman työvelvoitetta. Yli-Viikarin lisäksi tapauksessa on STT:n mukaan epäiltynä myös viraston lakiasianjohtaja.

Yli-Viikarin itsensäkin soisi tekevän tarvittavat johtopäätökset.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikokseen. Lain mukaan hänet voidaan silti pidättää virastaan, jos rikosepäilyllä ja esitutkinnalla voi olla vaikutusta hänen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä. Nykyisillä tiedoilla asiasta ei pitäisi olla epäselvyyttä.

Toki epäiltyyn rikokseen on jokainen syytön niin pitkään kunnes toisin todistetaan. Eikä Yli-Viikariakaan pidä hutkia tutkimatta. Silti jo tähän mennessä kuullut uutiset ovat rapauttaneet hänen uskottavuuttaan VTV:n päällikkönä niin pahoin, että hänen itsensäkin soisi tekevän asiasta tarvittavat johtopäätökset. Siihen häntä kannusti myös puhemies Anu Vehviläinen (kesk.), jota Yli-Viikarin selitykset eivät ole vakuuttaneet.

Valtion rahojen käytön valvonnasta vastaavan laitoksen johtajalta sopii edellyttää erittäin kurinalaisia työskentelytapoja. Hän ei voi herättää pienintäkään epäilyä, että hän olisi itse kuluttanut verovaroja arveluttavalla tavalla. Se on kuin annettaisiin pukin jatkaa kaalimaan vartioimista, vaikka osa kaalinpäistä olisi jo tullut vahtivuoron aikana syödyiksi.

Tuomas Pöysti kiistää suosineensa Tytti Yli-Viikaria virkanimityksissä – pitää some-huhuja loukkaavina

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut