Vili Uuskallion Esalainen: ESS:n vaalikone vahvistaa, että tulevat valtuutetut ovat fanaattisia lahtelaisia

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Kävipä tulevissa kuntavaaleissa miten tahansa, yksi asia on varma: Lahti saa päättäjät, joille kaupunki ja lahtelaisuus merkitsevät paljon.

ESS.fi:n vaalikoneessa kokoomuksen, SDP:n, vihreiden, perussuomalaisten ja Pro Lahden ehdokkaista yli 90 prosenttia kertoo, että lahtelaisuus on merkittävä osa heidän identiteettiään.

Vaalikoneeseen vastanneista vasemmistoliiton ehdokkaista tätä mieltä on 77 prosenttia ja keskustan ehdokkaista 63 prosenttia.

Vahvimmin lahtelaisiksi itsensä mieltävät vaalikonevastausten perusteella kokoomuksen ehdokkaat. Heistä 72 prosenttia on täysin samaa mieltä lahtelaisen identiteettinsä merkittävyydestä.

Perussuomalaisten, demareiden ja Pro Lahden ehdokkaiden keskuudessa vastaava osuus on muutaman prosenttiyksikön alhaisempi. Fanaattisia lahtelaisia näyttää olevan vähiten keskustan ehdokkaissa, joista joka kolmas allekirjoittaa täysin väitteen lahtelaisuuden merkityksestä osana identiteettiään.

Päijät-Hämeen identiteettiä on pidetty heikonlaisena, mutta maakunnan keskuskaupungista kotiseutuhenkeä piisaa. Vaalikoneessa ehdokkaat kuvailevat kotikaupunkiaan jopa ylistävään sävyyn.

”Reissatessa Suomessa tai maailmalla on helppo olla ylpeä lahtelaisuudesta. Ei ole löytynyt vielä Lahden veroista paikkaa”, Mikko Tervonen (ps.) kirjoittaa.

Useissa vastauksissa toistuu mietelause ”mies voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei miehestä”.

”Suomen ja maailman paras paikka, kaunis kaupunki harjuineen ja lukemattomine järvineen. Oikea kaupunki korkean tason palveluineen ja harrastusmahdollisuuksineen”, RKP:n Tomi Honkanen luonnehtii.

”Lahti on sydämen asia ja mielentila minulle. Lahti on osa identiteettiäni. Rakastan tätä kaupunkia, sen katuja, puistoja, taloja ja ihmisiä”, Ulla Vaara (sd.) tunnelmoi.

Useissa vastauksissa toistuu mietelause ”mies voi lähteä Lahesta, mutta Lahti ei miehestä”. Vihreiden Jani Uhrman muotoilee asian hienosti toteamalla, että ”sisältä käsin minua määrittää kaikkein voimakkaimmin lahtelaisuus”.

Monille vastaajille lahtelainen identiteetti on muodostunut arjen mukana pikku hiljaa.

”No on täällä tullut asuttua valtaosa elämästä”, Ismo Nygren (ps.) tiivistää.

Iso osa vastaajista lupaa myös pysyä Lahdessa.

”Lahti on minulle tärkeä kotikaupunki ja aion jäädä tänne, vuonna 1999 syntynyt Julia Kangasaho (Pro Lahti) kertoo.

Harvassa ovat ehdokkaat, joiden mukaan lahtelaisuus ei ole merkittävä osa heidän identiteettiään. Muutamilla nastolalainen identiteetti peittoaa lahtelaisuuden.

Osaan muualta muuttaneista lahtelainen identiteetti ei ainakaan vielä ole ehtinyt tarttua. Lisäksi on muita asioita, jotka jättävät paikallisidentiteetin varjoonsa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ”Jeesuksen seuraaminen”, muuttaminen työn perässä, kansainvälisyys ja suomalaisuus.

Vaikka lahtelaisuus onkin eduksi, monet ovat rakentaneet identiteettinsä toisenlaisista tarpeista siinä myös onnistuen. Kokoomuksen ehdokas Topi Talasranta toteaa osuvasti, että lahtelaisuus on osa hänen identiteettiään mutta "sen ei tarvitse olla osa ihmisen identiteettiä, jotta hän voi sanoa Lahtea kotikaupungikseen".

Sen kerran kun Hollolan päättäjät herkesivät puhumaan, pieleen meni ja syntyi laiton päätös

Kuntavaalit lähestyvät, Lahden suurin puolue nukkuu

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.