Ehdokkaalta: Kaupungin koronaylijäämä järjestöjen ja seurojen toimintaan

Sara Etola

Lahden kaupungin tuloksesta 2020 on tulossa reilusti ylijäämäinen, kiitos valtion kertaluontoisten koronatukien. Ylijäämää tulee jättää myös säästöön tulevia vuosia varten, mutta suurin osa siitä on käytettävä siihen, mihin se on kohdistettukin eli koronapandemian aiheuttamien vahinkojen ehkäisemiseen ja korjaamiseen.

Yli vuoden kestänyt pandemia on aiheuttanut yksinäisyyttä, syrjäytymistä, huolta, masennusta ja stressiä kaikissa ikäryhmissä. Liikuntapaikat ja -harrastukset ovat olleet kiinni, läheisiä ei ole voinut nähdä, perheet ovat jääneet vaille vertaistukea, ja tämä kaikki tulee näkymään tulevaisuudessa.

Hyvä uutinen on, että ongelmaan on lääke eikä se vaadi edes pyörän keksimistä uudelleen.

Näin tuki ei jää rakenteisiin, vaan se valuu suoraan konkreettiseen toimintaan.

Lahdessa toimii jo nyt monia eri järjestöjä, jotka tekevät paljon ennaltaehkäisevää työtä asukkaiden parissa. On esimerkiksi perheille suunnattua tukea ja kohtaamispaikkoja, ystävätoimintaa ikäihmisille, harrastuksia ja urheilukaupungissa tietenkin kymmeniä seuroja, jotka liikuttavat kaikenikäisiä.

Järjestöt tunnetusti tekevät paljon pienelläkin rahalla, ja koronaylijäämä tulisikin kohdentaa järjestöjen toiminnan tukemiseen niin, että viruksen inhimillinen hintalappu jäisi tulevaisuudessa mahdollisimman pieneksi.

Tämän voisi toteuttaa budjetoimalla ylijäämää järjestöille ylimääräisenä tukena, jota voisi hakea toimintaan selkeillä suunnitelmilla koronavahinkojen torjumiseksi tulevina vuosina.

Näin tuki ei jää rakenteisiin, vaan se valuu suoraan konkreettiseen toimintaan ja ennaltaehkäisytyöhön.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.) Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.