Pääkirjoitus Nuorten maksuton ehkäisy ei vieläkään edistynyt, vaikka hyödyt olisivat ilmeiset

Ei onnistunut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä vieläkään maksuttoman ehkäisyn järjestäminen kaikille maakunnan nuorille, vaikka lukuisten asiantuntijatahojen jo pitkään kannattamaa ajatusta vauhditti tällä kertaa myös uunituore yliopistotutkimus.

Maanantaina asia oli esillä yhtymän hallituksessa yhtymäkokouksessa jätetyn aloitteen pohjalta. Äänin 4–3 hallitus kuitenkin tyrmäsi yhtymän virkamiesjohdon esityksen, jonka mukaan maksutonta ehkäisyä olisi ryhdytty tarjoamaan ensi elokuusta alkaen kaikille alle 25-vuotiaille kautta maakunnan.

Väestöliitto, sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL suosittelivat jo 15 vuotta sitten, että kaikki maamme kunnat ryhtyisivät tarjoamaan alle 25-vuotiaille nuorille ilmaista ehkäisyä ennen muuta epätoivottujen teiniraskauksien ja niistä usein seuraavien aborttien vähentämiseksi. Myös maan hallitus on varautunut ohjelmassaan edistämään asiaa.

Viime viikolla uutisoitiin Helsingin yliopiston tutkimuksesta, joka vahvisti maksuttoman ehkäisyn yhteyden teiniraskauksien vähenemiseen. Tutkimuksen tekijät päätyivät suosittelemaan käytännön ulottamista kaikkiin kuntiin, jotta nuoret saataisiin nykyistä tasa-arvoisempaan asemaan.

Päättäjien soisi vielä palaavan asian äärelle.

Päijät-Hämeessä kaikkien alle 25-vuotiaiden nuorten maksuton ehkäisy on ollut jo useita kertoja esillä päättävissä elimissä, mutta tuloksetta. Nytkään asia ei edennyt asiantuntijoiden painavista perusteluista huolimatta.

Yleensä poliittisilla päättäjillä on kiitettävänä tapana kuunnella nöyrästi asiantuntijoita, kun ratkaistavana on kansalaisten terveyttä välittömästi koskevia kysymyksiä. Nuorten seksuaaliterveys näyttää valitettavasti olevan poikkeus, mikä kertonee siitä, että monet päättäjät suhtautuvat siihen ensisijaisesti omantunnon kysymyksenä.

Toki aina voidaan kuvitella, että maksuton ehkäisy kannustaisi nuoria aloittamaan seksielämän liian varhain seksuaaliterveyden kustannuksella. Tosielämästä kuitenkin tiedetään useimpien nuorten harrastavan seksiä riippumatta siitä, onko ehkäisyä helposti saatavilla. Ja jos ei ole, seurauksena voi olla sukupuolitauteja, epätoivottuja raskauksia ja niiden keskeytyksiä, joiden inhimillinen hinta voi nousta kohtuuttoman suureksi.

Alle 25-vuotiaille tehtyjen aborttien rahallinen hinta lähentelee summaa, joka hyvinvointiyhtymältä kuluisi maksuttoman ehkäisyn järjestämiseen samalle ikäryhmälle. Kyse on yhteiskunnalle mitättömästä summasta mutta nuorten kannalta niin merkittävästä asiasta, että päättäjien soisi palaavan asian äärelle vielä kertaalleen, aiempaa avarammin mielin.

Maksuton ehkäisy antaa väärän signaalin – pidättyväisyys ylläpitää seksuaaliterveyttä parhaiten

Ehkäisyn maksuttomuus ei poista elämänhallinnan ongelmia – ilman tarveharkintaa se parantaa niiden asemaa, joilla muutenkin asiat ovat jo hyvin

Nuorten maksuton ehkäisy on terveysinvestointi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut