Ehdokkaalta: Koronarajoitukset ilman mitään logiikkaa

Ilkka Viljanen

Vuosi pandemian keskellä ei ole ollut helppo kenellekään. En epäile, etteivätkö hallitus ja viranomaiset ole yrittäneet tehdä parhaansa, kaikessa ei ole vain onnistuttu. Tilanne sisäisesti olisi parempi, mikäli ulkorajoilla olisi tehty viime syksynä se, mitä nyt valmistellaan. Sen sijaan liikkumarajoituksiin ja harrastustilojen käyttöön liittyy ihmeellisyyksiä.

Kotikuntani Asikkala on matkailun ja vapaa-ajan asuntojen paratiisi. Mitä jos Juha Sipilän (kesk.) hallitus olisi tehnyt esityksen, että vapaa-ajan huvilansa omistava hyvätuloinen saa matkustaa mökkinsä laiturille, mutta pienituloinen perhe, joka on säästänyt rahaa kevään lomaviikkoon ja vuokramökkiin Asikkalan Päijänteelle, joutuu perumaan tämän. Minkä älämölön vasemmisto olisi nostanut.

Vasemmistohallitus keskustan hymistellessä mukana toimii näin. Täysin kohtuuton lekalla lyönti muun muassa päijäthämäläisiä matkailuyrittäjiä kohtaan. Kuukausi sitten, kun miljoona uusimaalaista oli perjantaina lähdössä hiihtolomien viettoon, kehotettiin torstaina, että älkää menkö mihinkään. Eihän tässä ole mitään tolkkua.

Maaliskuun alussa sain ilmoituksen, että kuntosali saa olla avoinna, mutta asiakkaiden määrä samaan aikaan enintään 10 henkilöä. Investoin kohtuullisen arvokkaaseen aikavarausjärjestelmään, jotta voimme yhä palvella pienellä paikkakunnalla aktiivisia asiakkaitamme. Poukkoilu jatkuu.

Tartuntatautilakia muutettiin, jotta salit saadaan kokonaan kiinni. Kuntosaleilla asiakkaat ovat vastuullisia. Kun pitää itsestään huolta, toimii myös vastuullisesti hygienian osalta. Hallituksen tavoite on ihmisten elämän ja terveyden suojeleminen. Onko se kansanterveyttä, että kuntosalin ovet suljetaan ja tien toisella puolella olevan Alkon ovet pysyvät avoinna?

Rajoitusalueilla et saa mennä kauppaan ostamaan kalsareita, mutta saat mennä Alkoon ostamaan kossun ja juoda kalsarikännit. Korona pitää nujertaa, mutta suurin talkoolainen on nyt pienyrittäjä.

Korona pitää nujertaa, mutta suurin talkoolainen on nyt pienyrittäjä.

Väitän, että yrittäjät tulevat kärsimään rajummin kuin 1990-luvun lamassa. Samaan aikaan hallitus kylvää kuntiin yli seitsemänkertaisesti enemmän velkarahaa kuin kunnat menettivät verotuloina.

Ilman miljarditukia 160 kuntaa enemmän olisi ollut alijäämäisiä. Uusi kirjanpitotapa otettiin kunnissa käyttöön neljännesvuosisata sitten. Koronatuilla kuntatalous muutettiin neljännesvuosisadan talousennätykseksi – yllättäen kuntavaalien alla.

Kirjoittaja on yrittäjä, Asikkalan Yrittäjien puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.