Lukijalta: Myös kansainvälisille opiskelijoille D-viisumi – työ- ja koulutusperäisessä maahanmuutossa on menossa globaali kilpailu, jota Suomella ei ole varaa hävitä

Johanna Sipola

Monelta kansainväliseltä opiskelijalta jää vuosittain opinnot aloittamatta ja korkeakoulut joutuvat palauttamaan jo maksettuja lukukausimaksuja, koska opiskelijoiden oleskelulupahakemuksia ei saada käsiteltyä ajoissa. D-viisumi ratkaisisi tämän ongelman.

Mitä tulee osaamisperusteiseen maahanmuuttoon, Suomen on nostettava kunnianhimontasoaan merkittävästi nykyisestä. Työ- ja koulutusperäisessä maahanmuutossa on menossa globaali kilpailu, jota ikääntyvällä Suomella ei ole varaa hävitä.

Hallitus on käynnistänyt tärkeitä hankkeita osaamisperusteisen maahanmuuton edistämiseksi, ja esimerkiksi lupaprosesseja ollaan automatisoimassa ja nopeuttamassa. Yksi erittäin kannatettava hanke on erityisosaajille ja startup- ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen valmisteltu nopean työluvan reitti, niin kutsuttu fast track -pilotti.

Pilotti tähtää erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien oleskelulupien käsittelyyn kahdessa viikossa. Siihen liittyen valmisteilla on kansallinen, niin kutsuttu D-viisumi.

Viisumin tavoitteena on nopeuttaa kohdehenkilöiden maahantuloa reilulla viikolla niin, että saatuaan myönteisen oleskelulupapäätöksen, heidän ei tarvitsisi jäädä odottamaan oleskelulupakorttia ulkomaille, vaan he voisivat matkustaa kansallisella viisumilla Suomeen heti.

Fast track -pilotin kannalta esitys D-viisumista on kannatettava. Esitystä kuitenkin vaivaa yleisesti sama kunnianhimon puute kuin osaamisperusteiseen maahanmuuttoon liittyvää politiikkaa on vaivannut vuosikausia. Tehdään liian vähän, liian myöhään. Mukaan kohderyhmäksi pitäisi ottaa jo ensi vaiheessa myös kansainväliset opiskelijat.

Kaikilla muilla EU:n jäsenmailla sellainen on käytössä.

Kansallista D-viisumia on odotettu vuosikausia. Kaikilla muilla EU:n jäsenmailla sellainen on käytössä. Suomessa sen sijaan on käytössä vain Schengen-viisumeita. Schengen-viisumit ovat ongelma erityisesti kolmansista maista saapuville kansainvälisille opiskelijoille.

Vuosittain moni opiskelija ei pääse aloittamaan opintojaan, koska oleskelulupia ei saada käsiteltyä ajoissa. Schengen-säännöstö ei mahdollista sitä, että opiskelija saapuisi Suomeen odottamaan vireillä olevan oleskeluluvan päätöstä. D-viisumi sen kuitenkin mahdollistaisi.

Kansainvälisten opiskelijoiden tulisi olla mahdollista saada kansallinen D-viisumi jo siinä vaiheessa, kun he ovat saaneet opiskelupaikan suomalaisesta korkeakoulusta ja heidän oleskelulupansa on vireillä. Tällä tavoin opiskelija pääsisi maahan aloittamaan opintonsa samalla, kun odottaa oleskelulupahakemuksensa päätöstä.

Samalla estettäisiin korkeakoulujen taloudelliset tappiot, joita koituu, kun oppilaitokset joutuvat nyt palauttamaan lukukausimaksuja niille opiskelijoille, jotka eivät pääse aloittamaan opintojaan.

D-viisumi olisi siis nopea ratkaisu akuuttiin ja laajasti tunnistettuun ongelmaan kansainvälisten opiskelijoiden kohdalla. Samanaikaisesti rimaa pitää kuitenkin nostaa ja edetä ripeästi kaikkien lupaprosessien nopeuttamisessa.

Lähitulevaisuudessa kaikki työ- ja koulutusperusteiset oleskelulupahakemukset tulisi pystyä käsittelemään 1–2 viikossa niin, että D-viisumia tarvittaisiin vain satunnaisesti.

Kirjoittaja toimii johtajana Keskuskauppakamarissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut