Ehdokaalta | Maksuton ehkäisy antaa väärän signaalin – pidättyväisyys ylläpitää seksuaaliterveyttä parhaiten

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti 25.3. maksuttomasta ehkäisystä mainiten myös osuuteni Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksessa. Maksutonta ehkäisyä perustellaan seksuaaliterveydellä ja aborttien vähentymisellä. Tavoite on hyvä, mutta keinot ovat väärät. Ei pidä luoda nuorille mielikuvaa, että varhaiset ja runsaat seksuaalikokemukset ovat suotavia ja että yhteiskunta vastaa seurauksista.

Nuoria tulee kannustaa ottamaan täysi vastuu seksuaalikäyttäytymisestään. Kasvaminen vastuunottoon on kasvamista aikuisuuteen. On luonnonlaki, että jos olet sukupuoliyhteydessä vastakkaisen sukupuolen kanssa, seurauksena voi olla raskaus. Pidättyväisyys seksuaalielämässä ylläpitää seksuaaliterveyttä parhaiten – kuka kertoisi nuorille tästä.

Kannattaa tutustua seurustelukumppaniin ensin henkisesti ja aloittaa seksuaalisuhde vasta, kun suhde on riittävän turvallinen ja siihen on vakavasti sitouduttu. Tähän tarjoaa avioliitto parhaat puitteet. Varhain aloitetut seksikokeilut ja vaihtuvien kumppaneiden kanssa harjoitettu seksi altistavat sukupuolitaudeille ja voivat monin tavoin haavoittaa herkkää, minuuttaan etsivää nuorta.

Abortissa on kyse erityisesti kohdussa kehittyvän lapsen elämästä. Oikeus elämään tulee nähdä vahvempana oikeutena kuin naisen oikeus omaan kehoon. Alkio tai sikiö eivät missään vaiheessa ole osa naisen kehoa, eikä voida osoittaa kehitysvaihetta, jossa siitetty munasolu muuttuu ihmiseksi; se on ihmisen alku alusta lähtien ja jo muutamien viikkojen ikäisenä ihmisen näköinen pienine käsineen ja jalkoineen.

Aborttien vähentämiseksi kannattaa parantaa naisten mahdollisuuksia ottaa kohdussa kehittyvä lapsi vastaan ja huolehtia hänestä. Voisimmeko esimerkiksi suunnata taloudellista tukea tai kotiapua pikkulapsiperheille ja sujuvoittaa adoptioprosesseja?

Meidän tulisi tehdä kaikkemme, että saisimme yleisen asenneilmaston muuttumaan myönteiseksi lasten hankkimista kohtaan. Maksuton ehkäisy antaa tässä väärän signaalin. On myös kyseenalaista, kannattaako verovaroja käyttää tähän tiukkojen säästöpaineiden alla.

Tässä muutamia perusteita siihen, miksi en voi kannattaa maksutonta ehkäisyä. Kannatan mieluummin resurssien suuntaamista vastuullisten ihmissuhdetaitojen opettamiseen ja perhe-elämän kasvatukseen.

Kirjoittaja on varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kd.) Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut