Ehdokkaalta: Ehkäisyn maksuttomuus ei poista elämänhallinnan ongelmia – ilman tarveharkintaa se parantaa niiden asemaa, joilla muutenkin asiat ovat jo hyvin

Sari Niinistö

Hyvinvointiyhtymän hallituksessa käsitellään maanantaina maksuttoman ehkäisyn tarjoamista Päijät-Hämeen alueella kaikille alle 25-vuotiaille. Yhtymässä ei ole mahdollisuutta toteuttaa tätä ilman, että kustannukset vuositasolla lisääntyisivät useilla sadoilla tuhansilla.

Säästöä tavoitellaan raskaudenkeskeytysten vähenemisenä, mutta toiminnan organisoinnin kustannukset tulevat todennäköisesti ylittämään säästön. Samaan aikaan yhtymässä kipuillaan välttämättömien tarpeiden kanssa: esimerkiksi vakava henkilöstövaje lastensuojelussa, nuorten kasvavat mielenterveys- ja päihdeongelmat, ikäihmisten hoidon resurssit, omaishoidon tuki ja niin edelleen.

Onko eettisesti oikein tässä tilanteessa tarjota hyvin toimeen tulevalle nuorelle aikuiselle maksuton ehkäisy automaattisesti?

Tasa-arvon kannalta maksuttomuus alle 25-vuotiaille julkisella puolella on myös kyseenalainen. Jos nuori aikuinen käy yksityisellä lääkärillä, maksutonta ehkäisyä ei ole mahdollisuus saada. On siis todennäköistä, että julkisten palvelujen kysyntä ja kustannukset kasvavat.

Maksuttomuus ilman tarveharkintaa parantaa niiden asemaa, joilla muutenkin asiat ovat jo hyvin. Heikoimmassa asemassa oleviin muutos ei välttämättä ulotu, koska vastuuttomuus tai elämänhallinnan ongelmat eivät poistu maksuttomuudella.

Vuonna 2019 useampi kuin joka kolmas (37 %) raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. Alle 20-vuotiaista kymmenelle prosentille oli tehty vähintään yksi aikaisempi keskeytys. Tiedetään, että osa raskaudenkeskeytyksistä voitaisiin maksuttomuudella ehkäistä, mutta esimerkiksi seksitauteihin kalliimmat ehkäisymenetelmät eivät vaikuta.

Tasa-arvon kannalta maksuttomuus alle 25-vuotiaille julkisella puolella on myös kyseenalainen.

Lahden ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Päivi Takala (Yle, 3.1.2020) toteaa, että jo nyt ehkäisyn saaminen on Suomessa helppoa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella ehkäisyn saa veloituksetta kolmeksi kuukaudeksi iästä riippumatta, kun aloittaja on ensikertalainen.

Tilanteissa, joissa asiakkaalla ei esimerkiksi ole varaa hankkia ehkäisyä, hänelle voidaan tarjota maksutonta pitkäkestoista ehkäisyä. Raskauksien ja seksitautien ehkäisyä tuetaan myös jakamalla kondomeja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä kutsuntatilaisuuksissa.

Vastaanottokäynneillä nuorille annetaan myös neuvontaa seksitautien ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä. Mielestäni nykyinen käytäntö on oikeudenmukainen ja tarkoituksenmukainen.

Aihe on poliittisesti niin kuuma, että myös Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneessa lahtelaisilta ehdokkailta kysytään kantaa maksuttomaan ehkäisyyn, vaikka asia on yhtymäkokouksen päätettävissä. Poliittisten päättäjien kiusaus kalastella äänestäjiä maksuttomien palvelujen tarjoamisella on ilmeinen.

Tulee muistaa, että veronmaksaja maksaa ”maksuttomat” palvelut ja tarpeita on loputtomiin, kun puhutaan ”ilmaisista palveluista”.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen varapuheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas (kok.).

Hyvinvointiyhtymä esittää maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille, hallitus päättää asiasta ensi viikolla: "Tämä voi jakaa mielipiteitä", ennakoi puheenjohtaja Kari Lempinen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut