Ehdokkaalta: Vuorohoidon jatkuminen oli Lahden valtuutettujen käsissä

Seppo Korhonen

Lahden kaupunginvaltuutetut tiesivät tarkkaan seuraukset, kun tämän vuoden talousarviosta leikattiin lasten vuorohoidon määrärahoista. Nyt sivistyslautakunnan puheenjohtaja on julkisuudessa perustellut päivähoidon supistuksia sillä, että se oli valtuuston tahto.

Olihan se, koska valtuustossa sivistyslautakunnan puheenjohtaja, eikä yksikään muukaan sen lautakunnan jäsen vaivautunut kannattamaan esitystäni 150 000 euron lisämäärärahasta lasten vuorohoidon määrärahoihin. Pöytäkirjaan kirjattiin, että ”ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi”.

Märän rätin läimäyttämistä lapsiperheiden kasvoille ei voi perustella taloudellisella tilanteella.

Nyt sivistyslautakunta on viimeistellyt vahingollisen ratkaisun lakkauttamalla Ahtialan, Villähteen ja Kanervan päiväkotien iltahoidon. Yllätyksenä leikkaukset eivät valtuutetuille, etenkään asiantuntijalautakunnan jäsenille voineet tulla, koska sivistysjohtaja oli tuottamassaan materiaalissa tämän ennakoinut, ja nojasin tähän tietoon myös lisämäärärahaesitystä tehdessäni.

Märän rätin läimäyttämistä lapsiperheiden ja varhaiskasvattajien kasvoille ei voida perustella kaupungin taloudellisella tilanteella. Lahden kaupunki takoi viime vuonna ennätystuloksen. Tästä on osaltaan kiittäminen valtion myöntämiä kymmenien miljoonien eurojen koronatukia, jotka on tarkoitettu juuri kuntalain mukaisten perustoimintojen turvaamiseen.

Lasten päivähoidon leikkausten lisäksi ihmettelen valtuutettujen ja etenkin sivistyslautakuntaan kuuluvien passiivisuutta asiassa, jossa kohdennettiin 200 000 euron leikkaukset kouluille jaettaviin oppimateriaaleihin. Tässäkin jäin yksin esitykseni kanssa sisällyttää kyseinen määräraha budjettiin.

Valitettavasti vuorohoidon supistaminen ja oppimateriaaleista tinkiminen ovat pientä sen rinnalla, mitä kaupungin nykyjohto on suunnitellut. Kaupungin talouden tasapainottamisen nimissä uusi valtuusto joutuisi kahden ensimmäisen vuoden aikana toteuttamaan sivistystoimen 20 miljoonan euron leikkaukset. Tämä merkitsisi vakavia vaurioita esimerkiksi lasten ja nuorten opetukseen ja sivistystoimeen laajemminkin.

Uusilta valtuutetuilta toivoisin enemmän oikeudenmukaisuutta päätöksiin ja ymmärrystä päätösten seurauksista. Näin vältytään sivistyslautakunnan puheenjohtajan mainitsemilta järjettömiltä lautakunnan toimeenpanopäätöksiltä.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (asukkaiden lahti).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.