Ehdokkaalta | Nuorten maksuton ehkäisy on terveysinvestointi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päättäjät saavat tulevana maanantaina jälleen käsiteltäväkseen esityksen alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä.

Yhtymän hallitus käsittelee viranhaltijoiden esitystä aloittaa maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen halukkaille 1.8.2021 alkaen. Asiaa käsitellään Lahden kaupunginhallituksen ja yhtymäkokouksen varapuheenjohtajan Pekka Komun (sd.) aloitteesta.

YLE uutisoi 27.3. Helsingin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan alle 20-vuotiaiden synnytykset ja raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet Suomessa 2000-luvulla. Tutkimus vahvistaa, että kuntien tarjoamalla maksuttomalla ehkäisyllä on yhteys teiniraskauksien vähenemiseen.

Kaikki nuoret eivät kuitenkaan ole yhdenvertaisessa asemassa, koska vain osa kunnista tarjoaa maksutonta ehkäisyä.

Nuorten seksuaaliterveys ja perhesuunnittelu eivät saa olla kiinni kotikunnasta tai lompakon paksuudesta. Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen päijäthämäläisille nuorille on perusteltua paitsi taloudellisesti muun muassa säästöinä raskaudenkeskeytyksistä myös ennen kaikkea inhimillisesti. Ei-toivottujen raskauksien, monesti traumaattisten raskaudenkeskeytysten ja sukupuolitautien leviämisen estäminen ovat tärkeitä terveysinvestointeja maakuntamme tulevaisuuteen.

Toivottavasti tällä kertaa hyvinvointiyhtymän päättäjillä on kauaskatseisuutta tukea esitystä.

Kirjoittaja on varapuheenjohtaja, Sosialidemokraattiset Nuoret, kuntavaaliehdokas (sd.), Lahti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut