Ehdokkaalta: Digiloikka ei ehkä onnistu kaikilta yli 70-vuotiailta, mutta kolmiloikka kyllä!

Marja-Kaarina Koskinen

Lahdessa on 20 854 yli 70-vuotiasta henkilöä (Kuntaliiton tilastot 2019). Luku on varmasti hieman erilainen tänä vuonna, mutta antaa hyvän perspektiivin siihen, kuinka suuresta joukosta puhutaan.

Tämä joukko ei välttämättä hallitse tietojärjestelmien hienouksia, vaihtuvia applikaatioita, lukuisia erilaisia some-navigoinnin polkuja eikä palveluiden ja asioiden hoitoa netin kautta.

Tämän ikäpolven ihmiset, yli 70-vuotiaat, eivät kaikki ole olleet työelämässä sellaisissa työtehtävissä, joissa it-taidot olisivat kulkeutuneet matkassa mukana eläkkeelle siirryttäessä.

Kaikilla ei ole kännykkää, ei tietokonetta, ei läppäriä, ei tablettia – eli ei ”härpäkettä”, jolla pääsee kiinni palveluiden tarjontaan, osaamisesta puhumattakaan.

Kunta digitalisoi palveluitaan, ja palvelumuotoilu lepää vahvasti digiuskossa. Tässä vauhdin hurmassa on kokonaan unohtunut sana ”demokratia”, joka tarkoittaa sitä, että vielä noin 20 vuotta palvelut tulee suunnitella siten, että ne voidaan saavuttaa tavallisella lankapuhelimella, kirjeellä tai menemällä paikan päälle asioimaan.

Siis niin sanottu hybridimalli tulisi olla palvelumuotoilun lähtökohta, jolloin kunnan palvelut ovat tasapuolisesti saatavilla kaikille asukkaille.

Vieraantuminen ikäihmisistä ja heidän arjestaan synnyttää omituisia tilanteita.

Digiloikalla ei siis saavuteta vielä hetkeen aikaan säästöjä, joita sen on arveltu tuovan. Vieraantuminen ikäihmisistä ja heidän arjestaan synnyttää omituisia tilanteita, kuten ohessa käyty keskustelu osoittaa terveyspalveluissa:

”Voisimmeko soittaa teille lääkärin vastaanottoajan? Annatteko kännykkänumeronne? Ai, teillä on vain lankapuhelin, ei näillä kännyköillä voi niihin soittaa, laitamme ehkä kirjeen.”

Surullista.

Kysymys on kuntademokratiasta. Kun digiloikka hyppää, yli 20 000 kuntalaisen osalta palveluiden saavutettavuus häviää käden ulottumattomiin. Kyllä tähän sopii hyvin motto kaveria ei jätetä – kaikki pidetään mukana loikkimisesta huolimatta ja turvataan ne tärkeät kunnan palvelut myös ikäihmisille.

Kirjoittaja on biolaboratoriolääketieteen maisteri, opetusneuvos, kuntavaaliehdokas (kok.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut