Ehdokkaalta: Lahden pahenevaan huumeongelmaan täytyy käydä käsiksi – rahaa on, jos tahtoa löytyy

Pasi Tuomaila

Lahdessa vuosien varrella pahentunutta huumeongelmaa ei kukaan varmaankaan enää kiellä, eikä sitä pysty piilottelemaankaan. On aika siis ryhtyä tekoihin ja kehittämään huumeiden käyttäjille suunnattuja palveluita.

Myös terveysneuvontapiste Jelpin tilastot kertovat karua kieltä erittäin pahasta huumeongelmasta kaupungissamme. Rekisteröityjä käyttäjiä vuonna 2020 oli 627 ihmistä. Nuorimmat terveysneuvontapisteen käyttäjät ovat Jelpin työntekijöiden arvioiden mukaan 13-vuotiaita.

Käyttövälineitä on vaihdettu 110 000 kappaletta vuonna 2014, 272 000 kappaletta vuonna 2019 ja 362 000 kappaletta vuonna 2020. Tämä kehitys ei voi olla näkymättä katukuvassa, ja se näkyy kyllä.

Kaupunkimme huumeongelmaa ei saada millään poistettua kokonaan, mutta keinoja sen vähentämiseksi olisi esimerkiksi terveysneuvontapisteen palveluiden kehittämisessä.

Uuden terveysneuvontapisteen yhteyteen pitää saada palveluohjaustyyppistä neuvontaa, joka voisi koostua moniammatillisesti sosiaalityöntekijän, päihdetyöntekijän ja oman toipumiskokemuksen omaavien koulutettujen tukihenkilöiden läsnäolosta sekä kerran viikossa tarjottavasta mahdollisuudesta käyttää lääkäripalveluja.

Tämän tyyppinen keskittymä mahdollistaisi sen, että palvelut vietäisiin sinne, missä olisivat, ne, jotka kyseisiä palveluja tarvitsevat ja käyttävät. Tällä tavoin myös madaltuu kynnys hakeutua erilaisten tukipalveluiden pariin sekä mahdollisesti hoidon tielle.

Tällä tavoin myös madaltuu kynnys hakeutua erilaisten tukipalveluiden pariin sekä mahdollisesti hoidon tielle.

Tässä paikassa olisi siis tarjolla ammatillista sekä vertaistuellista tukea. Tämä voisi olla meidän oma Lahden malli.

Tähän kuten Lahdessa moneen muuhunkin asiaan pitäisi nyt taloudellisesti panostaa. Lähiaikoina tehdyt taloudelliset satsaukset kertovat, että jos halua vain on, rahaa kyllä löytyy. Kyse on mielestäni tässä asiassa tahdosta. Nyt on kyse vain siitä, onko sitä kaupungissamme.

Kirjoittaja on vastaava ohjaaja Avominne-päihdeklinikalla ja kuntavaaliehdokas (Pro Lahti).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.