Ehdokkaalta: Mitä hoitajien tuonti maksaa oikeasti?

Tarja Kirvesmies

Herättää suurta huolta kun haetaan ulkomailta hoitajia aivan kohtuuttoman suureen hintaan, 1,2 miljoonalla eurolla. Onko tämä oikein, kun tietää missä palkkakuopassa koko henkilöstö on hoitopuolella?

Miksi ei panosteta olemassa olevien koulutettujen hoitajien palkkaan ja työhyvinvointiin? Kauniita puheita on saatu päättäjiltä, mutta kun ne pelkät puheet eivät elätä. Sytytetään vain valot johonkin rakennukseen arvostuksen näyttämiseksi.

Suomesta lähtee hyvin koulutettuja hoitajia muihin maihin töihin palkan sekä työn arvostuksen vuoksi.

Koulutuksen on antanut ja kustantanut Suomi. Kaikkien tutkimusten mukaan myös työhyvinvointi ja esimiestyö ovat tärkeimpiä kriteerejä, kun alan vaihto tai maasta lähtö on syynä.

Moni miettii tilinauhaa katsoessa, tässäkö on summa, jolla näytetään ihmisen eli potilaiden/ohjattavien arvo? Tämäkö on se, jolla hoitotyötä arvostetaan?

Kannattaisiko palkkoja nostaa ja työoloja parantaa pian, ettei tilanne pahene meillä?

Meillä on täällä joukko ulkomaalaistaustaisia työttömiä, alan ammattilaisia. Miksi ei heitä oteta hoitotyöhön?

Ammattiliitot yrittävät neuvotella palkoista, mutta työnantajapuoli kertoo, ettei ole rahaa. Kuitenkin on suunnitteilla tuoda hoitajia ulkomailta ja laittaa siihen 1,2 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa.

Henkilöt, joita nyt tuodaan, koulutetaan hoiva-avustajiksi, ja heille maksetaan alan minimipalkka.

Mitä tapahtuu, kun tuodaan nämä koulutetut hoitajat? Suurin osa lähtee takaisin kotimaahansa, kun ovat olleet täällä ajan, johon ovat sitoutuneet.

Kotimaahan jäi perhe, sukulaiset sekä ystävät. Nyt on suunniteltu, että tuodaan perheet myös. Onko kukaan vaivautunut miettimään, mitä tämä tulee valtiolle/kunnille maksamaan?

He kuuluvat kotouttamisen piiriin, eli heille kuuluu lain mukaan kotouttaminen sekä kotouttamiskoulutukset, kuten integroituminen maahamme. Eivät he ole heti valmiita yhteiskuntaamme. He syövät monta vuotta yhteiskuntamme varoja.

Osa ei koskaan kotoudu meille vaan joutuu elämään sosiaaliturvamme varassa.

Hoiva-avustajan palkalla ei ole mitään mahdollisuutta elättää yksin koko perhettä. Aikooko työnantaja osallistua perheen elättämiseen, ettei se kaadu veronmaksajien niskaan?

Yhteiskuntavastuun ottaminen nyt olisi erittäin tärkeää myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän osalta, vai onko sitä?

Meillä Suomessa on käyttämättömiä resursseja, joten ulkomailta ei tarvitse työntekijöitä tuoda. Meillä on täällä joukko ulkomaalaistaustaisia työttömiä, alan ammattilaisia. Miksi ei heitä oteta hoitotyöhön?

Eikä tuo 1,2 miljoonaa riitä kokonaiskustannukseksi, eli siihen, mitä tämä projekti tulee maksamaan todellisuudessa. Ei ole häpeä tehdä virhearviointeja, mutta on häpeä, jos virheitä ei pysty myöntämään eikä korjausliikkeitä tehdä.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut