Markus Pirttijoen Esalainen: Triathlon voi peitota jopa kaupunkisukset

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Kun Suomen entinen pääministeri ja lajin innokas harrastaja Alexander Stubb maanantai-iltana twiittasi Lahdessa pidettävistä triathlonin MM-kisoista, uutinen tavoitti kohtalaisen ison yleisön. Alexander Stubbilla on Twitterissä 371 tuhatta seuraajaa eivätkä kaikki heistä ole triathlonisteja.

Stubbin mukaan kilpailut ovat iso asia Lahdelle, Suomelle ja koko lajiyhteisölle. Ja nyt sen, että kisat pidetään Lahdessa, tietävät myös monet virkamiehet, poliitikot ja toimittajat ympäri maailmaa.

Ja kyllähän uutinen on iso. Pelkästään se, että Lahteen pölähtää kilpailujen vuoksi parikymmentä tuhatta henkeä, on alueen taloudelle mainio piristysruiske. Olkoonkin, että majoituskapasiteetin puuttuessa osa kisavieraista kuluttaa oheispalveluihin myös Lahden ulkopuolella aina Helsinkiä myöten.

Koska triathlonin MM-kisat järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja vasta kolmatta kertaa Euroopassa, voidaan siinäkin mielessä puhua poikkeuksellisesta tapahtumasta näillä leveyksillä.

Uutisen kuultuani aloin pohtia, minkä kaikkien lajien arvokisoja Suomella on ollut kunnia olla isännöimässä. Onhan niitä. Yleisurheilun MM-kisat debytoivat Helsingissä 1983, jääkiekkoa on pelattu Suomen kaupungeissa lukuisia kertoja eikä tietenkään voi unohtaa täkäläisittäin merkittäviä hiihdon MM-kisoja, joita Lahdessa on jännitetty peräti seitsemän kertaa, viimeksi Suomi100-juhlavuonna 2017.

Koska tuntemukseni – ja muistini – on kuitenkin rajoittunut muutamiin tuttuihin populaarilajeihin, päätin hakea faktanlaajennusta noin tuhannen jäsenen somekuplastani. Odotus oli, että saan listalle täydennystä perinteisistä lajeista kuten ampumahiihdosta ja voimistelusta.

Mitä vielä! Ensimmäinen vastaaja tiesi eukonkannon ja seuraava sääskentapon. Listalle kertyi lopulta yli 50 asiaa, joihin Suomessa on haettu maailmanmestaria.

Kuplani tiesi kertoa, että MM-tittelistä on kilvoiteltu muun muassa mämminsyönnissä, heavyneulonnassa, rönttösenrypytyksessä, heinäseipäänteossa, ravustuksessa, pierennässä, suutelussa, lahtelaisille tutussa lihamukinsyönnissä, koiralle lässyttämisessä ja vaikkapa avantolausunnassa.

Tamperelainen innovaatio listalla oli reiskahöntsy eli jääkiekkoa Reino-tossuissa. Porilaiset puolestaan kunnostautuvat pärekorin heitossa. Suomalaisilta eivät hullut ideat lopu. Saapa nähdä, seuraako korona-ajasta uusia MM-lajeja kuten käsienpesu tai sosiaalisten kontaktien välttely?

Näissä kotikutoisissa lajeissa tärkeintä on hauskanpito. Niiden hyödyntäminen markkinoinnissa on vähän haastavaa, koska harrastajien joukko ja julkisuus jää pieneksi. Kotimainen media ei oikein enää innostu näistä, koska hulluuteen on totuttu.

Triathlonissa sen sijaan harrastajien joukko on suuri ja sitä seurataan laajalti ympäri maailmaa. Lahti voi saada kisoista jopa enemmän näkyvyyttä kuin kaupunkisuksistaan.

Varsinkin jos sään puolesta käy yhtä hyvä tuuri kuin päättyvänä talvena. Ilman lunta ei olisi ollut kaupunkisuksiakaan. Toivotaan, että lumi – ja jopa räntä – pysyttelevät poissa maisemista vielä elokuun lopulla 2023!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.