Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Hanna Myyrän Esalainen Verkkarit ovat etätyöajan voittajia

On ollut hauskaa seurata pukukoodien asteittaista väljentymistä niillä aloilla, joissa on siirrytty koronapandemian takia etätyöhön. Sen näkee myös TV-uutisista: Asiantuntija, joka olisi aiemmin nähty haastattelussa puku päällä tai jakkupuvussa, puhuu kotoaan läppärin kameralle fleece-paidassa. Siinä on jotakin, mikä tekee hänestä yhden meistä.

Etätyössä läppärin takana on helppoa pysytellä piilossa muiden katseilta. Tarvittaessa koneen takana pystyy myös hämäämään, jos osallistuu etäpalavereihin, joissa on muitakin kuin lähimpiä työkavereita. Riittää, että näyttää siistiltä hartioista ylös päin. Jalassa voi pitää mukavia verkkareita tai lötköttäviä college-housuja villasukkien kanssa.

Täytyy myöntää, että aamut ovat paljon helpompia, kun ei tarvitse miettiä, mitä päälleen panee. Meikkaaminenkin on pääosin jäänyt. Jotkut varmasti suosittelevat pukeutumisrituaalia työmoodiin siirtymiseksi, mutta se hoituu kyllä sillä, että kirjautuu työkoneelle.

Vaatetusala on ollut yksi korona-ajan suurimmista menettäjistä, enkä ihmettele. Motivaatiota ei oikein ole uusien vaatteiden hankkimiseen, koska niitä ei kotona näe kukaan muu kuin minä. Poika taas tuskin osaisi kertoa, mitä minulla on päällä, vaikka olisi nähnyt minut pari minuuttia ennen kysymystä. Sama pätee kyllä toisinkin päin.

Kun juhlakausi toisensa jälkeen peruuntuu tai siirtyy, ei ihmisillä ole tarvetta hankkia uutta juhlamekkoa, pukua tai paitaa aiempaan tapaan. Jo viime vuonna kauppojen tilaamat juhlavaatteet jäivät rekkeihin ja etenkin muiden kuin klassisten, aikaa kestävien vaatteiden myynti oli varmasti hankalaa.

Toisaalta ulkoiluvaatteiden ja kotiverkkareiden suosio on kasvanut. Korona-aika on innostanut ihmisiä luontoon ja retkeilemään.

Etätyöhön sopivia college-asuja ovat alkaneet luoda myös tunnetut muodinluojat, jotta ihmisillä on mahdollisuus näyttää samaan aikaan sekä kalliisti pukeutuneilta että tyylikkään rennoilta myös kotioloissa. Verkkarit ovatkin varmasti yksi etätyöajan suurimmista voittajista.

En toivo Suomessakin merkittävälle vaatetusalalle ongelmia, mutta sitä toivon, että koronapandemia vauhdittaa kestävien ja ekologisesti tuotettuja vaatteiden kysyntää ja tarjontaa. Etenkin lyhytikäinen, nopealla syklillä jatkuvasti vaihtuva pintamuoti voisi jäädä historiaan.

Pintamuoti aiheuttaa turhaa energian ja luonnonvarojen haaskausta ja kerryttää jätekuormaa. Toki monet vievät vähän käytetyt vaatteensa kirpputoreille kierrätykseen, mutta on vaikeaa kuvitella, että kovin moni haluaa ostaa jo entuudestaan huonolaatuisen vaatteen käytettynä. Kulahtaneita ja nyppyyntyneitä, lähinnä remontointiin kelpaavia vaatteita löytyy varmasti jokaiselta omasta kaapista.

Yhä useammin törmääkin vaatemainontaan, jossa tuodaan esiin vaatteiden materiaalien ekologisuutta ja mallien ajattomuutta. Ne kelpaavat usein myös kiertoon.

Varmasti monilla on patoutuneita ostotarpeita, jotka purkautuvat sitten, kun pystymme taas osallistumaan tapahtumiin ja näyttäytymään väkijoukoissa. Minä tarvitsisin nyt vain uudet verkkarit kotikäyttöön.