Pääkirjoitus: Vaara vaanii yhä uhkaavammin myös äärioikeiston suunnalta

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari varoittaa äärioikeistolaisen terrorismin kasvavasta uhasta. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suojelupoliisilta (supo) on viime vuosina totuttu kuulemaan varoituksia radikaali-islamistisen terrorin muodostamasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle.

Supolla on nytkin seurannassa nelisensataa terrorismin torjunnan kohde-henkilöä. Heistä suurin osa kannattaa ääri-islamistista ideologiaa ja pyrkii edistämään sitä keinoja kaihtamatta.

Sanoista tekoihin ääri-islamistit ovat tosin ryhtyneet Suomessa toistaiseksi vain yhden ainoan kerran. Tämä tapahtui kesällä 2017 Turussa, missä radikalisoitunut turvapaikanhakija ehti puukottaa kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoittaa useita ennen kuin poliisi hänet taltutti.

Tällä viikolla supo julkisti jokakeväisen vuosikirjansa, jossa sillä on tapana luoda laaja katsaus kansallisen turvallisuutemme tilaan.

Katsausta esitelleet supon päällikkö Antti Pelttari ja analyysipäällikkö Pekka Hiltunen katsoivat tällä kertaa aiheelliseksi kiinnittää aiempaa painokkaammin huomiota myös äärioikeiston suunnalta kumpuavaan terroriuhkaan. Se on käymässä yhä vakavammaksi.

Suomessa on nähtävissä sama suuntaus, joka muualla lännessä on vallannut jo aiemmin alaa. Supo on tunnistanut myös meillä äärioikeistolaisia toimijoita, joilla on sekä kyky että motivaatio terrori-iskun toteuttamiseksi. Vain välineitä saattaa enää puuttua, mutta niitä on nykymaailmassa pelottavan helppo hankkia verkon syövereistä.

Joukkoa yhdistää usko maahanmuuton vastaiseen väestönvaihtoteoriaan, jota kaikessa sen harhaisuudessa ovat meillä ruokkineet myös monet perussuomalaisten näkyvät vaikuttajat.

Supon tunnistamat uhkaavat äärioikeistolaiset ovat usein tiiviisti kytköksissä hengenheimolaistensa rakentamaan kansainväliseen verkkoyhteisöön. Joukkoa yhdistää ja lietsoo usko maahanmuuton vastaiseen niin sanottuun väestönvaihtoteoriaan, jota kaikessa sen harhaisuudessa ovat meillä ruokkineet myös monet perussuomalaisten näkyvät vaikuttajat.

Supo kertoo löytäneensä äärioikealta viitteitä konkreettisten terroritekojen valmistelusta, mutta teoiksi ne eivät tiettävästi ole vielä muuttuneet. Keski-Suomen perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan taannoisesta murhayrityksestä tosin epäiltiin ja syytettiinkin äärioikeistolaisista yhteyksistään tunnettua miestä, mutta oikeus vapautti tämän riittävien todisteiden puuttuessa.

Länsimaisen oikeuskäytännön mukaan syytetty on syytön ellei toisin todisteta, ja niin pitääkin olla. Katajan mitä ilmeisimmin poliittisista syistä tapahtunut brutaali pahoinpitely oli kuitenkin oloissamme niin poikkeuksellinen rikos, että olisi erittäin valitettavaa, jos siihen syyllistyneet jäisivät ilman rangaistusta. Poliisin on syytä jatkaa tapauksen tutkintaa käräjäoikeuden päätöksen jälkeenkin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.