Lukijalta: Ikäihmiset kärsivät yksityisten hoivapalvelujen syrjimisestä

Ulla-Maija Rajakangas

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) ja varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) kirjoittivat 18.3. Etelä-Suomen Sanomissa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tekemästä päätöksestä lisätä henkilöstöresursseja ikääntyneiden tehostettuun palveluasumiseen. Hyvinvointiyhtymän alueella tuotetaan tehostetusta palveluasumisesta puolet yhtymän omana toimintana ja puolet hankitaan palvelusetelillä yksityisiltä toimijoilta.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen päätös lisätä henkilöstöresursseja sekä kotiin vietäviin palveluihin että ikääntyneiden tehostettuun palveluasumiseen on kannatettava, kiitos tästä. Päätös hoiti vain puolet ongelmasta. Puolet yhtymän asiakkaista, joiden palvelut tuottaa yksityinen toimija, ei ole saanut vastaavaa lisäystä.

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelin arvoa nostettiin 28.9.2020 tehdyllä päätöksellä 2,6 prosenttia. Tätä edelsi kahden vuoden hintalukitus, jonka aikana pelkkä palkkakustannusten nousu oli yli viisi prosenttia. Nyt tehdyllä hinnankorotuksella ei vastata edes tiedossa oleviin palkankorotuksiin.

Hyvinvointiyhtymän määrittämän kattohintaisen palvelusetelin arvo on 116,96 euroa vuorokaudessa ottaen huomioon kuntayhtymän saaman viiden prosentin arvonlisäveropalautuksen. Samaan aikaan yhtymän julkisesti ilmoittama painotettu keskiarvohinta omalle, tehostetulle palveluasumiselle on yli 135 euroa vuorokaudessa.

Hintaero yhtymän oman tuotannon ja yksityisten tuottaman palvelun välillä on siis yli 15 prosenttia. Tilanne on kestämätön. Kyseessä ovat samat ikääntyneet ja sama laki henkilöstömitoituksesta sekä tehtävien jaosta.

Hyvinvointiyhtymän omistajakunnat ovat saaneet ja saavat vuosina 2020 ja 2021 vanhuspalvelulain toimeenpanoa varten tarkoitettua valtionosuuskorotusta yhteensä 2,9 miljoonaa euroa. Nämä rahat on tarkoitettu ikäihmisten tehostetun palveluasumisen mitoituksen sekä välittömän ja välillisen työn erottamisen kompensoimiseen.

Raha pitäisi jakaa tasapuolisesti julkisille ja julkista palvelua tuottaville yksityisille toimijoille.

Laskujemme mukaan kuntien “taskuun” on jäämässä tänä vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa. Raha pitäisi jakaa tasapuolisesti julkisille ja julkista palvelua tuottaville yksityisille toimijoille.

Hyvinvointiyhtymän alueen hoivapalvelujen tuottajat kokevat päätökset epäoikeudenmukaisiksi, koska palvelua tuotetaan yhtä ikääntyneille ja huonokuntoisille asiakkaille. Yksityisten toimijoiden huomiotta jättäminen johtaa tarjonnan vähentymiseen, josta kärsivät hoivan tarvitsijat.

Hyvinvointiyhtymän hallituksen pitäisi vahvistaa oikeudenmukaista, kestävää ja yhdenvertaista vanhuspalvelulain toimenpanoa.

Kirjoittaja on Hyvinvointiala Hali ry:n toimitusjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.