Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Pitää olla huolissaan nuorten mielenterveydestä – somella ja koronapelottelulla on valtava vaikutus

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 6.3.21 kerrottiin, kuinka nuoria on joutunut sairaalaan osastolle ja heillä on kaikki koronan oireet, mutta tutkimusten jälkeen heillä ei ole koronaa, vaan he ovat niin ahdistuneita tästä tilanteesta.

Samaisessa Kuukausiliitteessä professori kertoo, kuinka Suomessakin sairastuneiden joukossa on paljon maahanmuuttajia. Keuhkosairauksien erikoislääkäri kertoo, että valtaosalla potilaista on jokin riskitekijä: korkea ikä, ylipainoa tai jokin perussairaus kuten korkea verenpaine.

THL: ”Koronavirusepidemia ei ole lisännyt kokonaiskuolleisuutta Suomessa. Työikäisten kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia. Lasten ja nuorten koronavirustautiin liittyviä kuolemia ei ole Suomessa todettu lainkaan.”

(https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta)

Etelä-Suomen Sanomista saimme lukea 15.3.21 kahdesti rokotteen saaneesta ihmisestä, joka sairastui koronaan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella. Samassa lehtijutussa kerrottiin, kuinka kyseisellä alueella on todettu itsemurhia selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin ja psykiatrialla käyntien määrä on kasvanut hyökyaaltomaisesti; käyntimäärät lisääntyivät 23,7 prosenttia.

15.3.21 Etelä-Suomen Sanomissa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: " Valmistaudumme supistamaan keskussairaalan normaalia toimintaa, jotta voimme hoitaa koronapotilaat. Toiminnan supistaminen voi johtaa joidenkin jo sovittujen aikojen siirtymiseen."

Voin omasta kokemuksesta kertoa, kuinka vaikeaa on ollut saada omalle nuorelle tutkimusaikoja psykiatrian polille 2020.

Aikooko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä supistaa entisestään psykiatrian ja mielenterveyspalveluista? Millaiset tulevat olemaan itsemurhaluvut tällä alueella? Mitkä ovat kasvuluvut hyvinvointiyhtymän psykiatrian palveluiden käyntimäärissä?

Voin omasta kokemuksesta kertoa, kuinka vaikeaa on ollut saada omalle nuorelle tutkimusaikoja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän psykiatrian polille 2020. Hoitajat tekevät työtä äärirajoilla. Onneksemme meillä oli ammattitaitoinen, ihana hoitaja.

Lääkärin aika onnistui etänä, ostopalveluiden lääkärin kanssa. Nuorisopuolella oli kesällä yksi lääkäri. Miten tällaisilla jo valmiiksi alle minimimäärän lääkärivahvuuksilla voidaan tarjota apua nuorille?

Somella ja koronapelottelulla ja uutisoinnin lietsomisella on valtava vaikutus nuoriin. Nuorilla ei ikänsä eikä kehityksensä puolesta ole vielä kykyä suodattaa ja käsitellä asioita, mutta he pelkäävät ja ovat ahdistuneita.

Monia pelottaa tulevaisuus, jo senkin takia, kun he tietävät, kuinka paljon valtio ottaa lisää velkaa kaiken aikaa koronaan vedoten ja heille jää siitä laskun maksu. Olisiko mahdollista uutisoida positiivisia uutisia, jotka auttavat nuoria jaksamaan?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.