Pääkirjoitus: Liikkumisen rajoittamisen pitääkin tuottaa päättäjille tuskaa, koska siinä puututaan keskeiseen perusoikeuteen

Pääministeri Sanna Marin kertoi hallituksen esittämistä liikkumisrajoituksista torstaina THL:n johtajan Mika Salmisen avustamana. Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sai kuin saikin, toki terveydenhoidon asiantuntijoiden vahvalla myötävaikutuksella, taivuteltua kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät entistä ankarampien koronarajoitusten kannalle.

Kyse on vaikeimmille korona-alueille kulissien takana jo jonkin aikaa valmistelluista liikkumisrajoituksista. Pisimpään niitä epäröivät hallituksen arvoliberaaleimmat puolueet vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Ne kokoustivat asiasta myöhäiseen keskiviikkoiltaan ja päätyivät lopulta jokainen kääntämään peukalonsa ylöspäin, minkä nojalla hallitus saattoi viedä esityksensä torstaina eduskunnan käsiteltäväksi.

Alun perin Marinin tavoitteena oli paljon sukkelampi eteneminen, mutta päätöksenteko tuotti ministereille poikkeuksellisen suurta tuskaa. Se on toisaalta huojentavaa, sillä erittäin poikkeuksellinen on myös esitys, jolle nyt haetaan eduskunnan siunausta. Vapaa liikkuminen lukeutuu keskeisiin perusoikeuksiimme, joten olisi huolestuttavaa, jos sen rajoittaminen sujuisi päättäjiltä helposti kuin heinänteko.

Läpihuutojuttuna liikkumisrajoitukset tuskin etenevät myöskään eduskunnassa. Vaikka hallituspuolueet on saatu sitoutetuiksi niiden kannalle, oppositiolla riittää vielä nielemistä. Suurin arvoitus on tunnetusti tarkka perustuslakivaliokunta, joka koronakriisinkin aikana on osoittautunut kaikkea muuta kuin kumileimasimeksi hallituksen perustelluillekin pyrkimyksille.

Toki perustuslaki sallii poikkeusoloissa jyrkätkin toimet vaarallisen kulkutaudin taltuttamiseksi. Oleellista on, ovatko toimet välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja vaikuttavia. Tästä esiintyi hallituksen sisällä ensin poikkeavia näkemyksiä, ja alkuviikosta myös terveysviranomaisilta kuultiin asiasta hämmentävän vaihtelevia kannanottoja.

Kansalaisten ei auta kuin seurata perässä.

Keskiviikkoa kohti terveysviranomaisten puheet yhtenäistyivät ja vakavoituivat. Viesti kuului, että terveydenhuoltomme uhkaa ylikuormittua pahoin kevään edetessä ilman rajoitusten tiukentamista.

On selvää, että ihmisten välisiä kontakteja on edelleen vähennettävä. Liikkumisrajoitukset eivät ole täydellinen mutta mitä ilmeisimmin tehokkain käytettävissä oleva keino, koska yksityisiin kokoontumisiin valtiovallan lienee mahdotonta puuttua.

Tähän vankkaan asiantuntijanäkemykseen hallitus päätyi nojaamaan, ja jos eduskunta tekee samoin, kansalaistenkaan ei auta kuin seurata perässä. Osalta se sujuu helpommin kuin toisilta, mutta kaikki voivat toivoa, että tiukempien rajoitusten tunnollinen noudattaminen nopeuttaisi merkittävästi ulospääsyä yhä viheliäisemmäksi käyneestä koronakurimuksesta.

"Koriste-esineiden ostaminen ei olisi välttämätön syy liikkua, mutta ruoan ostaminen olisi" – Valmisteilla on malli, jolla rokotuksia voitaisiin kohdentaa pahimmille epidemia-alueille

Rauta- ja vaatekauppaan meno olisi rajoitusten aikana kielletty, alkoholia ja tupakkaa kuitenkin voisi mennä ostamaan

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.