Ehdokkaalta: Nuorten hyvinvointi nojaa aikuisten vointiin

Päivi Ruotonen

Olen työskennellyt lähes viisitoista vuotta nuorten hyvinvoinnin ja syrjäytymisen ennalta ehkäisyn parissa. Olen useasti törmännyt tilanteeseen, jossa nuori kertoo apua hakiessaan kokeneensa aikuisten kohtaamattomuutta sekä pompottelua palvelusta toiseen.

Nuori on saattanut istua eri vastaanotoilla useita kertoja yrittäen saada apua psyykkiseen pahaan oloon siinä kuitenkaan onnistumatta. Apua hakevaa nuorta ei oteta vakavasti. Ilman apua jäänyt nuori voi alkaa helpottaa oloaan esimerkiksi päihteillä.

Käynnit työpsykologilla kasvaneet selvästi - masennus, ahdistus ja unettomuus vaivaavat etätyöläisiä

Nuorten jäädessä ilman apua, jäävät myös vanhemmat yksin. Nuorten oireillessa vanhemmat saattavat kokea avuttomuuden tunnetta, häpeää ja syyllisyyttä saamatta kuitenkaan apua tilanteeseen nuoren kanssa.

Neuvolajärjestelmä pitää huolta alle kouluikäisten lasten perheistä. Lapsen kasvaessa avun tarjoajat hajautuvat eikä väylä, mistä ja miten apua voi hakea, ole enää selkeä.

Nuoren tulevaisuuteen vaikuttaa ratkaisevasti, jos hän sairastuu psyykkisesti eikä saa tilanteeseensa apua. Nuori rakentaa omaa identiteettiään, suunnittelee tulevaa, miettii, mitä ja kuka hän on.

Monialaisella yhteistyöllä tuemme nuoria pysymään tai pääsemään osaksi yhteisöä. Näin ennalta ehkäisemme syrjäytymistä ja tuemme nuorta pääsemään kiinni mielekkääseen arkeen.

Nuorten oireillessa vanhemmat saattavat kokea avuttomuutta ja syyllisyyttä saamatta apua nuoren tilanteeseen.

Nuorten hyvinvointi rakentuu aikuisten ja vanhempien hyvinvoinnin varaan. Nuorten pahoinvoinnin vähenemiseen voimme tarttua ainoastaan, jos tarkastelemme nuorten hyvinvoinnin tilaa kokonaisvaltaisesti. Nuoret kasvavat kanssamme.

Tarvitsemme monipuolisia, kynnyksettömiä mielenterveyspalveluita ja laadukasta ja aidosti monialaista yhteistyötä. Vanhemmat tarvitsevat tukea ulkopuolelta riittävän aikaisin vanhemmuuden eri vaiheissa.

Päätöksiä tehtäessä tulee toteuttaa lapsivaikutusten arviointi, joka auttaa ottamaan huomioon päätösten vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Ennaltaehkäisy ja varhainen tuki ovat avaimia nuorten auttamiseksi.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut