Pääkirjoitus: Lahtelaislasten päivähoidosta taas arveluttava säästöpäätös

Villähteen päiväkoti on yksi kolmesta päiväkodista, joista Lahden sivistyslautakunta päätti lopettaa iltahoidon ensi vuoden elokuusta alkaen. Sami Lettojärvi

Polemiikki yksityisen päivähoidon palveluseteliin kohdistuvasta leikkauksesta ei ehtinyt laantua, kun Lahdessa virisi vilkas keskustelu sivistyslautakunnan päätöksestä lopettaa lasten iltahoito kolmessa päiväkodissa.

Päätöksen mukaan kaupunki tarjoaa ensi vuoden elokuusta lähtien iltahoitoa enää kuudessa päiväkodissa. Ahtialan, Villähteen ja Kanervan päiväkodeissa lapsia hoidetaan sen jälkeen vain päivisin.

Vaikka siirtymäaika on poikkeuksellisen pitkä ja kaupunki lupaa järjestää jatkossakin iltahoitopaikan kaikille halukkaille, päätös on herättänyt huolta lapsiperheissä, joissa tehdään vuorotyötä. Huoli on ymmärrettävää, sillä iltahoidosta karsiminen ei ole parasta mahdollista lapsiperhepolitiikkaa, jota kaupunki strategioissaan ja visioissaan lupaa edistää.

Sitä paitsi päivähoidossa yleensä ja iltahoidossa erikseen ei ole merkitystä vain itse hoitopaikalla vaan myös sen sijainnilla. Jos koti on yhtäällä, hoitopaikka toisaalla ja työpaikka kaukana näistä molemmista, yhtälö on autollisellekin perheelle vaikea ja autottomalle liki mahdoton.

Jäljelle jäävät kuusi iltahoitoa tarjoavaa päiväkotia riittänevät kyllä tyydyttämään iltahoidon tarpeen kokonaisuudessaan Lahden alueella. Karsinta jättää kuitenkin kartalle isoja aukkoja Villähteen, Ahtialan ja läntisimmän Lahden kohdalle, mikä enteilee niillä main asuville iltahoidon tarvitsijoille hankalia aikoja. Runsaan vuoden kestävän siirtymäajan kuluessa selvinnee sitten itse kullekin, miten lastenhoidon pystyy jatkossa järjestämään ja edellyttääkö se esimerkiksi asuin- tai työpaikan vaihdosta, ellei sitten auton ja ajokortin hankkimista.

Sivistyslautakunnan päätöksen laadusta kertoo paljon, että puheenjohtaja Maria Mäkynenkin (sd.) on luonnehtinut sitä järjettömäksi. Lautakunta kokee joutuneensa pakkorakoon, jossa valittavana oli vain huonoja vaihtoehtoja.

Aivan kuten palvelusetelin leikkauksessa, myös tässä tapauksessa lautakuntaa sitoi valtuuston budjettipäätös. Se velvoitti lautakuntaa hakemaan iltahoidosta 150 000 euron säästöt. Ja vaikka kivet ja kannot käännettiin, parempaakaan ratkaisua ei keksitty.

Kaupungilla on toki krooninen paine keventää tuloihinsa nähden hyvin raskasta menotaakkaansa. Jatkossa paineet kohdistuvat entistä raskaammin koulutukseen ja varhaiskasvatukseen soten siirtyessä valtion maksettavaksi. 150 000 euroa on kuitenkin satojen miljoonien eurojen budjetissa niin pieni menoerä, että sen säästämiseksi on helppo luetella vaikka lonkalta lukuisia vähemmän järjettömiä kohteita. Olisiko tässäkin vielä tuumaustauon paikka?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut