Ehdokkaalta | Pienet toimijat unohdettu palvelusetelikeskustelusta

Palvelusetelikeskustelu käy taas kuumana. Jo heti tämän kirjoituksen alkuun muistutan, että palvelusetelin piirissä Lahdessa ovat vain yksityiset suuret päiväkotiketjut mukaan lukien muutama paikallinen päiväkotiyritys. Yksikään yksityinen perhepäivähoitaja tai ryhmäperhepäiväkoti ei ole palveluseteliyrittäjä.

Toimimme edelleen yksityisen hoidon tuella ja kuntalisällä. Hyvä järjestelmä meille sekä palveluseteliä halvempi myös kunnalle. Lisäksi osa vanhemmista myös oikeasti haluaa lapselleen kodinomaista hyvää varhaiskasvatusta pienessä ryhmässä.

Kun minut valittiin kaupunginvaltuustoon 2017, muistan, kuinka ensimmäisessä tilaisuudessa käytin palveluseteliä koskien useamman kerran saman puheenvuoron: ”Toivon, että kun puhutaan yksityisestä päivähoidosta, muistettaisiin, että se on muutakin kuin ketjupäiväkodit, on myös ryhmäperhepäivähoitoa ja perhepäivähoitoa.” Valtuuston talousarviokokouksessa, jossa palvelusetelistä päätettiin, kirjattiin, että myös pienet alan toimijat on otettava huomioon. Toisin kävi.

Varhaiskasvatuslaki edellyttää tänä päivänä paljon meiltä perhepäivähoitajilta. Pitkälti samoja asioita kuin muiltakin varhaiskasvattajilta niin koulutuksen kuin toiminnan suhteen. Silti meitä kohdellaan edelleen kaupungin toimesta epätasa-arvoisesti suhteessa muihin alan yrittäjiin.

Muistan useankin kokoomuspoliitikon liikennesuunnitelma Liisun päätöksen yhteydessä peränneen pienten yrittäjien kuulemista. Ei ole kuulunut yhteydenottoja tässä asiassa.

On ollut myös erityisen ikävä huomata, kuinka toimittajat ovat lähteneet tähän keskusteluun hyvin asenteellisin silmälasein. Voisiko oletusten sijaan kysyä, mitä alan yrittäjät oikeasti haluavat?

Palveluseteliä tekohengitetään muun muassa iltahoidon kustannuksella ja julkisista palveluista leikkaamalla.

Tässä selkeitä faktoja viime vuosilta: Ennen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista Lahden seudun yksityiset päivähoitajat ry:n jäseniä oli parhaimmillaan 128. Rajaamisen jälkeen jäsenmäärä tippui sataan. Palvelusetelipäätöksen jälkeen määrämme on nyt 55.

Tällä hetkellä todellista valinnanvapautta varhaiskasvatuksessa ei ole, perheet ja yrittäjät ovat eriarvoisessa asemassa. Palveluseteliä tekohengitetään muun muassa iltahoidon kustannuksella ja julkisista palveluista leikkaamalla. Otto-oikeutta käytetään yli valtuuston vallan ja yrittäjyyden nimessä edes kysymättä pienten paikallisten mielipidettä asiaan.

Ennen kantojen lukkoon lyömistä toivoisi, että valtuutetut kysyisivät puolustamiensa toimijoiden kannan. Saattaa olla, että liian asenteellisella ristiretkellä tuleekin tuhonneesi oman eturyhmänsä toimeentulon. Toimittajilta toivoisi, että kirjoittaessa maltettaisiin pysähtyä asian äärelle ja kysyä kanta kaikilta niiltä, joita asia koskee.

Jos tässä kaupungissa halutaan säilyttää päivähoidon monimuotoisuus, toimeen tulisi tarttua nyt eikä kohta, ja poteroista nousta vielä nopeammin.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (sd.) ja yksityinen perhepäivähoitaja Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut