Pääkirjoitus: Edes ennätystulos ei riitä ratkaisemaan Lahden talouden ongelmia

Lahden talouden rakenteellisiin ongelmiin olisi parasta lääkettä reipas talouskasvu, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Mirja Hussain

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen julkisti tiistaina Lahden viime vuoden tilinpäätöksen, jonka avainluvuista hän oli kertonut sen hetkisiä arvioita jo helmikuun alussa. Lopulliset luvut vahvistavat todeksi jo ennakkotietojen perusteella maailmalle kuulutetun uutisen. Kulunut koronavuosi oli Lahden taloudessa kuin vuoristorata, joka kaupungin onneksi pysähtyi historiallisen hyvän tuloksen kohdalla.

Tilinpäätöksen ylijäämä kohosi lopulta 42 miljoonaan euroon. Vain Helsinki, Espoo ja Tampere onnistuivat kerryttämään viivansa alle enemmän euroja. Vuosikate kohosi yhtä suureksi investointien kanssa, joten uutta velkaa ei ollut tarpeen ottaa lainkaan. Sekin on Lahdessa hyvin harvinaista herkkua.

Ilman koronatukea olisi syntynyt vain nollatulos.

Riemua tosin himmentää se, että Lahtikaan ei olisi saanut ennätystulostaan aikaan ilman valtion ja verottajan auttavaa kättä. Ratkaisevinta oli valtion avokätinen koronatuki, jota Lahti sai tasan yhtä paljon kuin tilinpäätös osoitti ylijäämää.

Ilman koronatukea olisi syntynyt vain nollatulos. Toki sekin olisi ollut ennakoitua enemmän. Osaltaan tulosparannusta siivittivät myös verottajalta myöhässä saadut tilitykset ja isoimman rahareiän hyvinvointiyhtymän onnistunut menokuri.

Itseään kaupunki voi onnitella nopeasta reagoinnista koronaepidemian vaikutuksiin. Vaikka rahaa paloi, sitä saatiin myös säästettyä merkittäviä määriä hyvin ajoitettujen tasapainotustoimien ansiosta.

Tasapainottavalla tiellä Lahden päättäjien on jatkettava myös koronakriisin väistyttyä, tapahtuipa se tänä tai vasta ensi vuonna. Toki nyt valmistunut ennätystulos on siinä avuksi, jos sillä maltetaan vahvistaa taloudellista puskuria pahempien päivien varalta.

Vaikeita aikoja voi ikävä kyllä olla tiedossa koronan jälkeenkin, sillä yksittäinen hyvä tilinpäätös ei alkuunkaan riitä poistamaan päiväjärjestyksestä Lahden talouden pitkäaikaisia ongelmia. Ne ovat ikääntyvässä ja huonosti koulutetussa kaupungissa pitkälti rakenteellisia ja edellyttävät siten jatkuvaa huomiota – valtioltakaan kun ei koronakriisin väistyttyä ole odotettavissa merkittävää lisäapua.

Kaupunginjohtaja Timosen mielestä parasta lääkettä olisi nyt reipas talouskasvu. Se on totta, mutta paraskaan ennustaja ei voi sitä varmasti luvata. Siksi Lahden päättäjien on syytä varautua ottamaan onni omiin käsiinsä, kun uusi valtuustokausi starttaa syksyllä. Viime vuosien mittavat investoinnit on silloin pantava poikimaan lisää hyvinvointia. Samalla on varmistettava, että kaupungilla riittää rahkeita vastata palveluja käyttävien kaupunkilaisten odotuksiin myös kaukaisemmassa tulevaisuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.