Ehdokkaalta | Kotihoidon palveluihin pääsemisen kriteerit ovat Päijät-Hämeessä aivan liian tiukat

Mediassa usein puhutaan kauniita korulauseita siitä, että koti on paras paikka ikäihmiselle. Näin varmasti osittain onkin, mutta ei aina. Ensihoitajan työn kautta olen nähnyt, että kaikille ikäihmisille koti ei ole paras paikka ja tuetumpaan asumismuotoon on todella haastava päästä ja jonot ovat valtavan pitkiä.

Osa ikäihmisistä joutuu ikävään väliinputoajan asemaan, kun toistuva liike kodin ja päivystyksen välillä jatkuu jatkumistaan eikä tätä lumipalloefektiä saada katkaistua. Kaikille kotiin vietävät palvelut eivät ole riittäviä tukimuotoja, vaikka ne tehostettaisiin maksimiin.

Päijät-Hämeessä on tehty hyvää kehitystyötä kotiin vietävien palveluiden osalta ikäihmisten kotona pärjäämistä tukien, mutta tuen tarve ei vastaa vieläkään täysin kysyntää. Jokaisella ikääntyvälle on järjestettävä turvallinen asumispaikka. Aina kotona asuminen ei ole inhimillistä eikä tarkoituksenmukaista. Päijät-Hämeessä myös kriteeristö kotihoidon palveluihin on aivan liian tiukka. Tämä kriteeristö on yksi koko Suomen tiukimmista, mikä sinällään on jo käsittämätöntä, kun ottaa huomioon koko maakunnan ikärakenteen. Ikääntyvää ja hänen läheisiään tulee myös kuulla häntä koskevissa päätöksissä.

Todella moni lahtelainen ikäihminen kokee kotona turvattomuuden tunnetta, ja tämä myös näkyy välillä lisääntyneinä ensihoidon käynteinä (joskus jopa useita käyntejä päivässä) sekä käynteinä Akuutti24:ssä, ja syynä usein onkin yksinäisyys, sosiaaliset syyt sekä monisyinen pärjäämättömyys kotona.

Kotona asuvat muistisairaat ovat haastava asiakasryhmä, sillä fyysisen toimintakyvyn ollessa hyvällä tasolla tulee haasteeksi esimerkiksi pakkasella yöpuvussa ulos lähteminen ilman selkeää päämäärää, eikä muistisairas välttämättä osaa takaisin kotiin. Erilaiset ovihälyttimet tai GPS-kellot ynnä muut eivät täysin tätä ongelmaa poista.

Tuetun asumisen paikkoja on aivan liian vähän. Kaikille ikääntyville, jotka aidosti tarvitsevat palvelukotipaikan, tulee sellainen järjestää; ei siis automaationa palvelukotipaikkaa, mutta aitoon tarpeeseen kyllä.

Kaikille ikääntyville, jotka aidosti tarvitsevat palvelukotipaikan, tulee sellainen järjestää.

Meillä on velvollisuus huolehtia ikääntyvistä kuntalaisistamme ja kehittää palveluita asiakaslähtöisesti palvelun saatavuus ja laatu edellä, ei organisaatio edellä. Jokainen kunta ja koko yhteiskunta on juuri niin vahva kuin sen heikoimmassa asemassa oleva yksilö on.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja, ensihoitaja ja kuntavaaliehdokas (kesk.) Lahdesta.