Pääkirjoitus: Perussuomalaiset jatkavat politikointiaan kuntavaalien siirtämispäätöksellä

Perussuomalaiset Ville Tavion ja Jussi Halla-ahon johdolla haluaisivat antaa potkut oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.). Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perussuomalaiset eivät malta olla jatkamatta politikointiaan kaikkien muiden eduskuntapuolueiden yhdessä oikeusministeriön kanssa tekemällä päätöksellä siirtää kuntavaalit huhtikuulta kesäkuulle vaikeutuneen koronatilanteen takia.

Tällä viikolla perussuomalaiset jättää asiasta epäluottamuslauseen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.). Puolue syyttää Henrikssonia ja oikeusministeriötä puolueiden ja kansan harhaanjohtamisesta, koska nämä olivat aiemmin vakuuttaneet, että vaalit voidaan pitää huhtikuussa epidemiatilanteesta riippumatta. Perussuomalaisten mielestä Henriksson on ministeriöineen laiminlyönyt velvollisuutensa ryhtyä toimiin vaalien järjestämiseksi ajallaan. Henrikssonin synniksi luetaan myös ministeriön epäselvä ohjeistus ehdokaslistojen käsittelystä muuttuneessa tilanteessa.

Kritiikissä on toki totuuden siemeniä. Vaalien lykkääminen oli suuri epäonnistuminen kaikilta asianosaisilta. Ja vaikka ratkaisussa olivat mukana kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta, suurimman vastuun kantaa asemansa vuoksi oikeusministeri.

Kritiikissä on toki totuuden siemeniä.

Nappiin ei mennyt myöskään ohjeistus. Oikeusministeriöstä lipsahti kunnille ensin neuvo jättää alkuperäiseen määräaikaan mennessä valmistuneet ehdokaslistat vahvistamatta. Tämä oli tulkittavissa käskyksi rikkoa lakia, jota eduskunta ei vielä ole muuttanut. Vaikka ministeriö korjasi erheensä nopeasti, vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

Henriksson ja oikeusministeriö eivät totisesti ansaitse täysiä pisteitä kaikista vaalien siirtämiseen liittyneistä tekemisistään. Vaatiessaan oikeusministerin päätä vadille perussuomalaiset jättävät silti taas noteeraamatta kolikon kääntöpuolen, kuten he tekivät jo päätettäessä vaalien lykkäämisestä.

Suomen koronatilanne on vaikeutunut niin pahoin, että olisi ollut päättäjiltä vastuutonta pitää kiinni vaalien alkuperäisestä ajankohdasta. Toimituksen turvallisuutta ei olisi voitu taata, vaikka valmisteluun olisi käytetty enemmän aikaa ja tarmoa.

Tosiasiassa vaalien lykkääminen oli vallitsevassa tilanteessa ainoa järkevä vaihtoehto. Epäsuorasti myös perussuomalaiset tunnustivat tämän jo viime viikolla hyväksyessään perustuslakivaliokunnassa vaalien siirron muiden puolueiden rinnalla.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset eivät halunneet puoluepolitisoida perustuslakivaliokuntaa. Täysistunnossa politikointi on suotavampaa, minkä Henriksson joutuu pian tuntemaan epäluottamuslauseena toimintaansa kohtaan. Salkkunsa puolesta oikeusministerin ei tosin tarvitse kantaa huolta, koska melkein koko eduskunta kiehuu nyt samassa liemessä hänen kanssaan.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.