Lukijalta: Kolmen A:n tai E:n mies ei ole läpihuutojuttu kutsuntatarkastuksessa

Jukka Hintikka

Kiitän Henri Ärölää 6.3.2021 julkaistusta kattavasta ja lähes mainosesitteen oloisesta vastauksesta kutsuntatarkastuksiin liittyen. Olen kuitenkin kahdesta asiasta eri mieltä.

Ärölä kirjoittaa, että tarkastuksia tekevä henkilökunta on koulutettu puolustusvoimien malliin.

Aikaisemmin Lahden alueen kutsuntaikäisiä tarkasti koko lääkärijoukosta yhden käden sormilla laskettava määrä. Nykyisessä Harjun terveyden mallissa asiakkaat sijoitetaan johonkin useista eri tiimeistä.

En ota kantaa millä perusteilla asiakasjako tehdään ja minkälaista lääkärivaihtuvuus on toistaiseksi tiimeissä ollut, mutta pidän epätodennäköisenä, että aina olisi vapaana lääkäri, jolla on kokemus kutsuntatarkastuksista.

En myöskään pidä palvelukelpoisuuden määrittämistä suoraviivaisena. Tottahan se on, että siinä pitää valita vain neljästä kirjaimesta sopivin. Palvelukelpoisuusluokka on A, B, C tai E.

Sen kun laittaa rastin yhteen ruutuun?

Onko tärkeintä saada raksi ruutuun ja nimikirjoitus alle?

Asiaa vaikeuttaa se, että vastaan voi tulla esimerkiksi kolmen täyden A:n mies: Astma, Atopia, ADHD.

Tai miltä kuulostaisi kolmen E:n mies: Ei jaksa, Ei kiinnosta, Ei huvita.

Lääkärin 15-20 minuutin työpanos hupenee äkkiä, jos haluaa päästä jyvälle asiasta, puhumattakaan työn laadukkuudesta. Toisaalta, jos on tärkeintä saada raksi ruutuun ja nimikirjoitus alle, eikö säästöt voida etsiä sillä, että hoitaja – tai vaikka siivooja – täyttelee lomakkeet ja kumileimasin hoitaa loput?

Edelleen toivoisin näiden tärkeiden yksilöiden puolesta, että asiaa ei hutiloitaisi. Kuulostaa turhalta pallottelulta, että yksi tarkastus pölläytetään ja lohdutukseksi kerrotaan: ”Kyllä se joku siellä tiimissä sitten palailee tähän asiaan.”

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut