Ehdokkaalta | Puheet Lahti Energian myynnistä pitää lopettaa

Lahden kaupunki teetti vuonna 2019 hintavan konsulttiselvityksen Lahti Energia -yhtiön omistajastrategian vaihtoehdoista eli kansanomaisesti myynnistä.

Konsultin loppupäätelmänä oli, että sekä yhtiön enemmistöosuuden myynti että täysin nykytilassa pysyminen kannattaa unohtaa. Suosituksena siis oli, että osa yhtiöstä pitäisi myydä.

Tämä suositus perustui konsultin haastattelemien kaupungin johtavien luottamushenkilöiden näkemyksiin, eli kyse ei ollut ulkopuolisen energia-asiantuntijan näkemyksestä.

Lahden ylin virkamiesjohto puhua paasasi Lahti Energian osamyynnin puolesta.

Kun virkamiehet eivät saaneet tahtoaan läpi kaupungin luottamustoimielimissä, he viimeisänä oljenkortena marssittivat Lahti Energian toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan luottamushenkilöiden eteen todistamaan, että yhtiön kaupungille maksettavaa osinkoa on pienennettävä.

Tätä voi pitää jo huonosti käsinkirjoitettuna näytelmänä.

Yhtiön voittovarat ovat lisääntyneet osingonmaksuista huolimatta.

Lahti Energian myyntiä on perusteltu yhtiön velkaantuneisuudella ja heikentyneellä kyvyllä maksaa osinkoa.

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen sanoi viime vuoden lokakuussa pidetyssä valtuustoseminaarissa, että kaupunki käy vakavaa keskustelua Lahti Energian kanssa siitä, olisiko parina seuraavana vuonna syytä piirtää osingoiksi pyöreä nolla.

Lahti Energian talousluvut osoittavat, ettei yhtiön osingonmaksukyky ole heikentynyt viime vuosina virkamiesten vastakkaisista väitteistä huolimatta.

Osingot voidaan maksaa yhtiön vapaista omista pääomista eli jakokelpoisista varoista. Ne koostuvat käytännössä yhtiön voittovaroista.

Lahti Energian nettisivuilla olevien tilinpäätöstietojen mukaan yhtiön voitot vuosina 2014–2020 ovat 92 miljoonaa euroa ja näistä voitoista on jaettu osinkoja 83,5 miljoonaa euroa.

Lahti Energia toimii sähköverkon ja kaukolämmön osalta monopoliasemassa.

Yksinkertaisen laskutoimituksen seurauksena saamme faktatiedoksi, että näinä vuosina yhtiön voittovarat ovat osingonmaksuista huolimatta lisääntyneet 8,5 miljoonaa euroa.

Lahti Energian jakokelpoiset varat lasketaan emoyhtiön luvuista. Sen vapaa oma pääoma oli viime vuoden lopussa 29,8 miljoonaa euroa.

Tytäryhtiöiden talousluvut mukaan laskien oli koko Lahti Energia-konsernin vapaa oma pääoma 31.12.2020 84,3 miljoonaa euroa.

Lahti Energia on velkaantunut viime vuosien jätti-investointien takia. Ne kuitenkin luovat pohjaa paremmalle tuloksenteolle tulevina vuosina. Velkaantumisesta huolimatta yhtiön vakavaraisuus on viime vuosina parantunut. Vuonna 2014 se oli 23 prosenttia ja viime vuona 31 prosenttia.

Tarkoitushakuiset puheet Lahti Energian sekä yhtiön myymisestä tulee lopettaa ja keskittyä yhtiön kehittämiseen kaupungin ja kaupunkilaisten hyväksi.

Lahti Energia toimii sähköverkon ja kaukolämmön osalta monopoliasemassa, mikä mahdollistaa palvelujen hinnoittelun ilman, että kuluttajat voisivat vaihtaa palveluntuottajaa.

Tämä on keskeinen peruste, miksi Lahti Energiaa ei pidä myydä yksityisille sijoittajille.

Sähköverkkojen yksityistäminen (esim. Caruna) on johtanut hintojen kohtuuttomaan nousuun ja se on varoittava esimerkki monopoliasemassa olevan yhtiön myynnistä.

Kirjoittaja on varatuomari ja JHT-tilintarkastaja, kuntavaaliehdokas (vihr.) Lahdesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut