Pääkirjoitus: Korona sekoittaa myös palloilun pääsarjojen kuvioita

Pelicansiltakin jää pelaamatta osa Liigan runkosarjasta. Joukkue on matkalla pudotuspeleihin, jotka nekin pelattaneen normaalia pienemmällä ottelumäärällä. Mirja Hussain

Vaikea koronatilanne on alkanut taas heilutella myös kotimaisia palloilun pääsarjoja. Sekä jääkiekon Liigassa että jalkapallon Veikkausliigassa jouduttiin turvautumaan poikkeuksellisiin järjestelyihin, joilla on oma vaikutuksensa myös Pelicansin ja FC Lahden tulevien viikkojen ohjelmaan.

Syksyn koronapiikki sotki jo jonkin verran jääkiekkoliigan ottelurytmiä. Näihin päiviin asti Liigan vakaana aikomuksena oli silti pelata täysi 60 kierroksen runkosarja loppuun ja jatkaa siitä pudotuspeleihin mestarin ja muiden mitalistien selvittämiseksi.

Koronakaranteeniin joutuneen FC Lahden Ilir Zeneli kehuu neuvoja antaneita valmentajakollegoita: "Niin sen kuuluukin olla, että tietyt asiat menevät kilpailullisuuden yli"

Suunnitelma romuttui osin viime viikolla, kun joukkueita joutui taas karanteeniin. Tiivis aikataulu ei enää salli otteluiden siirtämistä, joten runkosarja joudutaan viemään läpi torsona ja joukkueiden sijoitus ratkaistaan poikkeuksellisesti pistekeskiarvon eikä pistemäärän perusteella.

Vuosi sitten korona lopetti liigakauden kuin seinään runkosarjan loppumetreillä. Pudotuspelien pelaamatta jääminen tuotti liigaseuroille tiettävästi noin 10 miljoonan euron tappiot, eikä niin kovaa takaiskua haluta kokea uudelleen. Siksi matkaa kohti mestaruusjuhlia pyritään jatkamaan tavalla tai toisella.

Yleisötuloilla liigaseurat eivät ole tällä kaudella päässeet rikastumaan, sillä suurin osa peleistä on pelattu ilman maksavia katsojia. Liiga on kuitenkin palloilusarjoistamme täysin omassa kastissaan siinä, kuinka suurta osaa tv-tulot näyttelevät seurojen budjeteissa. Siksi on niin seurojen kuin tv-oikeudet kovalla hinnalla hankkineen Telian etu, että otteluita päästään pelaamaan mahdollisimman paljon.

Veikkausliigan seurojen kassa ei kauan kestäisi tyhjiä katsomoita.

Jalkapallon Veikkausliigassa yhtälö toimii toisin. Yleisötulot ovat seuroille paljon tärkeämpi rahanlähde kuin tv-tulot, jotka ovat pysytelleet sitkeästi hyvin vaatimattomalla tasolla jääkiekkoon verrattuna. Siksi on ymmärrettävää, että Veikkausliiga päätti lykätä suosiolla tulevan kautensa alkua huhtikuun alusta vapun tienoille. Seurojen kassa ei kauan kestäisi tyhjiä katsomoita.

Omasta koronakaranteenistaan vastikään vapautunut FC Lahtikin voi nyt elää toivossa, että otteluihin voisi toukokuussa jo päästää yleisöä ainakin rajoitetusti viime kauden tavoin. Käykö näin, riippuu siitä, kuinka hyvin korona kyetään taltuttamaan rajoitusten ja kiihtyvään tahtiin etenevän rokoteohjelman avulla.

Vanhoihin hyviin aikoihin tuskin on kentillä ja katsomoissa paluuta kuin aikaisintaan syksyllä tai kenties vasta ensi vuonna. Siihen asti seuroille on tärkeämpi tavoite pysytellä hengissä kuin voittaa pelejä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut