Pääkirjoitus: Lahti Energian tulos parani, mutta osinko kutistuu

Lahti Energia on investoinut uusiin Kymijärven voimaloihinsa satoja miljoonia euroja velkarahaa, jonka takaisinmaksu heikentää yhtiön osingonmaksukykyä tulevina vuosina. Juha Peurala

Lahden kaupungin suurin ja tärkein tytäryhtiö Lahti Energia näyttää päässeen säikähdyksellä viime vuodesta, jonka sääolot eivät suosineet yhtiön tärkeimpiä tulonlähteitä.

Poikkeuksellisen leuto talvi vähensi kaukolämmön tarvetta, mikä samaan aikaan tapahtuneen sähkön tukkumarkkinahinnan laskun ohella ei voinut olla supistamatta suuresti Lahti Energian liikevaihtoa. Se putosi tällä viikolla julkistetun tilinpäätöksen mukaan 155,8 miljoonaan euroon, mikä on 30 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuotena.

Samainen tilinpäätös kuitenkin osoittaa, että liikevaihdon laskusta huolimatta yhtiön liikevoitto peräti kaksinkertaistui lähes 40 miljoonaan euroon. Voiton tuplaantuminen tosin selittyy pitkälti sähkönmyynnin siirtämisellä kunnallisten energiayhtiöiden yhteisen Oomi oy:n tehtäväksi, mutta ilman tätä järjestelyäkin liikevoitto olisi kasvanut parilla miljoonalla.

Tytäryhtiön tulosparannus on aina hyvä uutinen omistajalle eli tässä tapauksessa Lahden kaupungille ja viime kädessä kaupunkilaisille. Ikävä kyllä niin kovasta parannuksesta ei silti ollut kyse, että se näkyisi positiivisena yllätyksenä myös kaupungin tyttäreltään kuittaamissa osinkotuloissa.

Lahti Energian hallitus esittää, että yhtiö maksaisi omistajalleen viime vuodelta 9 miljoonan euron osingon. Saman summan kaupunginvaltuusto merkitsi tämän vuoden budjettinsa tulopuolelle jo viime marraskuussa, jolloin yhtiön tuloskehitys oli jo varsin tarkasti ennakoitavissa.

Tämänkertainen osinko jää 6 miljoonaa euroa edellistä pienemmäksi. Silti se lienee selvästi enemmän kuin parina seuraavana vuonna. Lahti Energia kun varoitti jo syksyllä, ettei se kykene vähään aikaan maksamaan osinkoja vanhojen hyvien vuosien malliin.

Osingonmaksukykyä verottaa valtaviin investointeihin otettujen lainojen takaisinmaksu.

Sähkön halpa markkinahinta ja yhtiön monopolituotteeseen, sähkön siirtomaksuihin, uuden lainsäädännön myötä kohdistuvat alennusvaateet synkentävät tulosodotuksia. Ja näitäkin raskaammin osingonmaksukykyä verottaa viime vuosien valtaviin investointeihin otettujen lainojen takaisinmaksu.

Kun rahoittajat perivät saataviaan, on yhtiön järkevää pidättäytyä ylenmääräisestä osingonmaksusta olkoonkin, että kaupungilla olisi niillekin euroille kipeä tarve. Varsinkaan tarkoitusta varten ei kannata ottaa uutta lainaa, kuten takavuosina tapahtui.

Paluu avokätisempään osingonmaksuun tapahtunee aikanaan, kunhan Lahti Energia on saanut kevennettyä tarpeeksi velkataakkaansa. Siihen asti kaupunginisiltä kuulutetaan kärsivällisyyttä. Toki se voi jonain päivänä loppua, jos tyttären tuloskunto alkaa osoittaa nykyistä pysyvämpiä heikentymisen merkkejä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut