Pääkirjoitus: Laura Leppäsen Naantaliin menettävä Päijät-Häme joutuu taas etsimään uuden maakuntajohtajan

Laura Leppänen kelpasi Päijät-Hämeen maakuntajohtajan paikalta Naantalin kaupunginjohtajaksi. Sami Lettojärvi

Päijät-Häme joutuu jälleen etsimään itselleen uuden maakuntajohtajan, kun tehtävää vasta pari vuotta hoitanut Laura Leppänen valittiin tällä viikolla Naantalin uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Leppänen seuraa uudessa työssään Jouni Mutasta, jonka Naantalin päättäjät löysivät niin ikään Päijät-Hämeestä seitsemän vuotta sitten. Mutanen johti tuolloin nykyistä hyvinvointiyhtymää edeltänyttä sosiaali- ja terveysyhtymää.

Myös maakuntaliittomme johtajat ovat jo ennen Leppästä kelvanneet hyvin suurempiin saappaisiin. Leppäsen edeltäjä Jari Parkkonen vaikuttaa nykyään Heinolan kaupunginjohtajana. Hänen edeltäjänsä Esa Halme puolestaan käyttää edelleen maakuntajohtajan titteliä, mutta Päijät-Hämettä paljon suuremmalla Pirkanmaalla.

Halmeen ja Parkkosen urakehitys todistaa, että heidän työtään osattiin arvostaa myös täkäläisen maakuntahallinnon ulkopuolella. Sama pätee Leppäseen, joka valitettavan lyhyeksi jääneen visiittinsä aikana ennätti nostaa rimaa, jos mahdollista, entistä korkeammalle, mitä tulee maakuntajohtajiltamme edellytettäviin vaatimuksiin.

Leppäsen esimiehet, maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) arvioivat tämän onnistuneen erinomaisesti varsinkin edunvalvontatyössä, joka onkin maakuntajohtajan tärkeimpiä tehtäviä. Kaikesta ei tietenkään voi kiittää vain yhtä ihmistä, mutta totta on muun muassa, että Leppäsen aikana Lahden asema korkeakoulukaupunkina vahvistui ja kaupunki ujuttautui muiden suurten kaupunkien seuraksi niin sanottuihin MAL-neuvotteluihin valtion kanssa.

Leppänen piti kiitettävästi Päijät-Hämeen puolia myös vaatimalla yhdessä eteläsuomalaisten kollegojensa kanssa EU:n aluetukirahoille oikeudenmukaisempia jakoperusteita ja osallistumalla informaatiosotaan järjetöntä itärahahanketta vastaan.

Leppänen piti kiitettävästi Päijät-Hämeen puolia.

Leppänen itse arvioi Päijät-Hämeen tulleen edunvalvonnassa "aika pitkältä takamatkalta", minkä voi tulkita myös kritiikiksi varhaisempia lobbareita kohtaan. Toisaalta hän myöntää työssä olevan avuksi, jos paikallisia henkilöitä on päättävillä paikoilla.

Päijät-Häme on melkein koko Leppäsen työrupeaman ajan saanut nauttia sille harvinaisesta ylellisyydestä, omasta ministeristä. Tilanne tuskin pysyy yhtä hyvänä ikuisesti, mikä korostaa entisestään tarvetta löytää takuuvarmasti mitat täyttävä henkilö Leppäseltä pian vapautuviin saappaisiin. Tehtävää vaikeuttaa aluehallinnon murros, mutta avuksi siinä voi olla, että samoilla saappailla on toistuvasti päässyt ponnistamaan entistä houkuttelevampiin tehtäviin.

Kommentoi