Vili Uuskallion Esalainen: Sen kerran kun Hollolan päättäjät herkesivät puhumaan, pieleen meni ja syntyi laiton päätös

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Hollolan kunnanvaltuusto on tunnettu siitä, että kokouksissa ei lörpötellä lämpimikseen. Ripeimmillään esityslistan asiat nuijitaan läpi vartissa ilman ensimmäistäkään puheenvuoroa.

Helmikuun lopulla pidetyssä kokouksessa Hollolan valtuusto poikkesi tavoistaan. Päättäjät villitsi puhumaan kunnan strateginen yleiskaava, jonka käsittelyyn uhrattiin peräti puolitoista tuntia.

Strateginen yleiskaava on asiana merkittävä, linjaahan suunnitelma asuin- ja yritysalueiden rakentamista pitkälle tulevaisuuteen. Valtuustossa huomio ei kiinnittynyt niinkään maakäytön suurin linjoihin vaan seudullista kiertotalousaluetta koskevaan merkintään.

Hollolassa valmisteltu yleiskaava noudattaa maakuntavaltuustossa tammikuun lopussa yksimielisesti hyväksyttyä vaihemaakuntakaavaa, jossa kehätien eteläpuolelle Aikkalaan on osoitettu 129 hehtaarin alue jätteenkäsittelyä ja kierrätystoimintaa varten.

Kunnanvaltuusto hyväksyi tiukan äänestyksen (äänet 22–21) jälkeen Pentti Lammen (kok.) esittämän lisäyksen, jonka mukaan toisena vaihtoehtona Aikkalan alueelle selvitetään muuta soveltuvaa elinkeinotoimintaa.

Päätös voi kuulostaa järkevältä tai ainakin harmittomalta. Ongelmana vain on, että se on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen.

Kunnan yleiskaavat ovat alisteisia maakuntakaavalle. Hollola ei siis voi osoittaa jätteenkäsittelylle merkitylle alueelle muuta toimintaa. Kaavaan ei myöskään voi tehdä enää hyväksymisvaiheessa merkittäviä muutoksia. Jos sellaisia halutaan, asia pitäisi palauttaa uuteen valmisteluun, jossa voitaisiin järjestää esimerkiksi mahdolliset kuulemiskierrokset.

Valtuuston päätösten lainmukaisuutta valvova kunnanhallitus päätti 8. maaliskuuta pidetyssä kokouksessa, että valtuuston on päätettävä strategisesta yleiskaavasta uudestaan.

Kunnanjohtaja Päivi Rahkosen mukaan yleiskaava tuodaan seuraavaan valtuuston kokoukseen, joka järjestetään 12. huhtikuuta. Helmikuussa pidettyyn kokoukseen kunnanjohtaja ei itse osallistunut, koska oli tuolloin lomalla.

Rahkonen kertoo tuoneensa tammikuussa pidetyssä ryhmäpalaverissa esiin, että yleiskaavaa koskevat mahdolliset muutosesitykset pitäisi käsitellä kunnanhallituksessa, jotta voidaan arvioida, miten ne ovat toteutettavissa.

Pentti Lampi istuu kunnanhallituksessa, muttei tuolloin ehdottanut muutoksia. Ainoan muutosesityksen hallituksessa teki Ilpo Markkola (ps.), jonka mielestä asutuksen ja kierrätyspuiston väliin olisi määriteltävä kolmen kilometrin etäisyys. Markkolan esitys oli käytännössä keskisormennäyttö koko hankkeelle, sillä moista suojaetäisyyttä ei ole löydettävissä Hollolasta eikä muualtakaan Lahden seudulta.

Harmillista on, että sen kerran kun Hollolan päättäjät herkesivät puhumaan ja äänestämään, pieleen meni. Seuraavassa kokouksessa kunnan päättäjien kannattaa keskittyä siihen, haluaako vaiko ei kunta alueelleen seudullisen kierrätysalueen vähintään kymmenine työpaikkoineen.

Välimuotoa, jossa kunta osoittaisi Aikkalaan kierrätystoiminnan lisäksi muuta yritystoimintaa, ei ainakaan Päijät-Hämeen maakuntaliiton tulkinnan mukaan ole.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut