Lukijalta: Maanantain junavälikohtauksen jälkeen työmatkani muuttuivat entistä turvattomammiksi

Tiina Halttunen

Olen Lahdessa asuva, Helsingissä lähiopetuksessa työskentelevä opettaja. Työmatkoillani vietän aikaa junissa ja metrossa päivittäin 2–3 tuntia.

Syksyllä maskisuosituksen myötä aloin käyttää maskia kaikilla matkoillani siitä huolimatta, että sairastan kroonista astmaa. Hyvin pian aloin oireilla ja sairastella. Olin syksyn mittaan sairaslomalla ja kävin koronatesteissä muutaman viikon välein.

Joulukuun alussa keuhkoni olivat jo niin huonossa kunnossa, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko teen työmatkani ilman maskia tai lopetan työnteon. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon minulla ei ole varaa.

Kanssamatkustajat ja konduktöörit ovat suhtautuneet maskittomuuteeni ymmärtäväisesti. Maanantaina 15.3. tapahtui kuitenkin välikohtaus, jonka en toivo toistuvan. Vaunussa, jossa istuin, oli siinä määrin matkustajia, että konduktööri ohjasi minut istumaan tyhjään työskentelyhyttiin.

Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt erästä kanssamatkustajaa – siististi pukeutunutta keski-ikäistä miestä – joka totesi kovalla äänellä minun pääsevän kuin koira veräjästä ja että minulta tulisi vaatia lääkärintodistus. Kyseinen matkustaja tuli myös esittelemään minulle keskisormeaan hytin lasiseinän läpi.

VR:n supistettua junavuoroja vuodenvaihteessa joudun kolmena aamuna viikossa käyttämään Lahdesta kello 6.13 Helsinkiin lähtevää Z-junaa, joka on usein Keravan jälkeen niin täynnä, että osa matkustajista joutuu seisomaan. Z-junissa ei ole minkäänlaisia erillisiä hyttejä, joissa maskittomat voisivat matkustaa aiheuttamatta muille matkustajille turvallisuusriskiä.

Kyseinen matkustaja tuli myös esittelemään minulle keskisormeaan hytin lasiseinän läpi.

Valtion toiminta koronatilanteessa on ristiriitainen. Yrityksille jaetaan avokätisesti koronatukia, mutta VR:n tulostavoitteet ovat ilmeisesti niin suuret, että junavuoroja vähennetään jatkuvasti. Koronatilanteen vaikeutuessa myös julkisissa kulkuvälineissä tulisi pitää turvavälit, mutta supistustoimillaan VR pakottaa ihmiset matkustamaan viikko viikolta turvattomammin.

Maanantain välikohtauksen jälkeen omat työmatkani muuttuivat entistä turvattomammiksi. Ilman maskia matkustaessani olen alttiina paitsi koronatartunnalle, myös kanssamatkustajien vihamielisyydelle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut