Pääkirjoitus: Kokoomuksella isoin ehdokasjoukko Päijät-Hämeessä, mutta perussuomalaiset ja sitoutumattomat paransivat selvästi

Päijät-Hämeen kuntavaalitulos kokonaisuudessaan ratkaisee, miten maakunnalliset luottamuspaikat jaetaan puolueiden ja muiden ryhmittymien kesken. Katja Luoma

Kuntavaalien ehdokasasettelun tämänhetkinen tilanne Päijät-Hämeessä muistuttaa hyvin paljon Lahden vastaavaa. Perussuomalaiset ja puolueisiin sitoutumattomat ryhmät ovat molemmissa liikkeellä entistä paljon suuremmalla joukolla. Toki kokoomus on onnistunut kokoamaan listoilleen eniten ehdokkaita myös koko maakunnan mittakaavassa.

Lahdessa täysi lista on kokoomuksen ohella myös SDP:llä, mutta Päijät-Hämeessä demarit ovat tällä kertaa ehdokasasettelussa vasta kolmannella sijalla. Demareita pudottaa vaatimattomaksi jäänyt määrä muutamissa pienissä kunnissa kuten Sysmässä, missä pääministeripuolue on saanut jalkeille vain yhden ehdokkaan.

Toiseksi eniten ehdokkaita on nyt Päijät-Hämeessä perussuomalaisilla. Vaalien lykkääminen kesäkuulle tiesi parin kuukauden jatkoaikaa myös ehdokasasetteluun, minkä ansiosta perussuomalaisilla on hyvä mahdollisuus kerätä Lahdessakin listansa vielä täyteen. Saavutus vaikuttaa jopa todennäköiseltä, sillä puolueella menee nyt selvästi paremmin kuin viime vaalien edellä.

Neljä vuotta sitten hallitusvastuu painoi perussuomalaisia niin pahoin, että puolue menetti Päijät-Hämeessä kolmanneksi suurimman puolueen asemansa keskustalle. Nyt asetelma on kääntynyt siinä määrin, että perussuomalaisilla on oiva tilaisuus ottaa revanssi keskustaa suuremmistakin puolueista. Sillä olisi vaikutuksensa myös ylikunnallisiin luottamuselimiin, joiden paikat jaetaan maakunnan vaalituloksen mukaisesti.

Sitoutumattomat ovat kasvattaneet ehdokasmääriään kautta Päijät-Hämeen mukaan lukien Lahti, missä ne saattavat tehdä valtuustoon ensimmäisen todellisen läpimurtonsa. Kynnys lähteä ehdolle lienee madaltunut niiden kuntalaisten keskuudessa, joille perussuomalaisetkin alkaa jo näyttäytyä vanhana puolueena muiden joukossa.

Perussuomalaisilla menee nyt paremmin kuin viime vaalien edellä.

Monessa Päijät-Hämeen kunnassa paikalliset sitoutumattomat ryhmät ovat jo varsin pitkään olleet merkittävässä kuntapoliittisessa asemassa. Maakunnalliseksi voimatekijäksi niistä ei kuitenkaan ole ollut hajanaisuutensa vuoksi.

Näiden vaalien jälkeen tilanne voi muuttua, jos eri kuntien sitoutumattomat pystyvät kokoamaan voimansa siihen mennessä, kun maakunnallisia luottamuspaikkoja aletaan vaalien jälkeen jyvittää puolueiden ja muidenkin ryhmittymien kesken.

Maakunnallista läpimurtoa haetaan tuoreen yhdistyksen, Hämeen sitoutumattomien johdolla. Jos yhdistys tässä onnistuu, se on huono uutinen perinteisille puolueille. Nehän ovat tottuneet jakamaan maakunnalliset luottamuspaikat keskenään sitoutumattomien seuratessa toimitusta vain vähäisessä sivuroolissa.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.