Pääkirjoitus: Testipakko olisi hyvä lisäturva, vaikka se ei estäisikään täysin virusmuunnosten maahantuloa

Suomi ei edellytä maahantulijoita negatiivista koronatestitulosta, toisin kuin useat muut EU-maat. Nyt asia on taas valmisteilla. Markku Ulander / Lehtikuva

Viikonloppuna kiihtyi taas sinänsä ymmärrettävä ja ehkä tarpeellinenkin väittely siitä, kenen vastuulla on, ettei Suomi vieläkään edellytä maahantulijoilta negatiivista koronatestitulosta. Niinhän tekevät useat muut EU-maat lähintä naapuriamme Ruotsia myöten.

Kysymyksen on tehnyt entistä ajankohtaisemmaksi tautitapausten huolestuttava lisääntymisvauhti. Uhkaavan kehityksen taustalla on viruksen brittimuunnos, jonka arvioidaan livahtaneen maahamme joulun edellä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolustautui lauantaina Ylen Ykkösaamussa korostamalla Suomen rajakontrollin olevan Euroopan tiukimmasta päästä. Hän sanoi kannattaneensa jo kesästä lähtien kaikkien maahantulijoiden testausta, mutta vieritti vastuuta aluehallintoviranomaisten niskoille, koska nämä eivät ole hänen mukaansa käyttäneet toimivaltuuksiaan niin paljon kuin olisivat voineet.

Sunnuntaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) toisti Twitterissä Marinin lauantaiset puolustuspuheet liki sanasta sanaan, mutta täydensi niitä vahvistamalla, että sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallia koronatodistuksiin perustuvasta maahantulosta. Tätä on viimeksi edellyttänyt hallitukselta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on pitänyt ennakkotestausmallia tarpeellisena senkin vuoksi, että viranomaisten resurssit eivät riitä rajojen avautuessa kaikkien matkustajien testaamiseen.

Eduskunnalla tuskin on tarvetta tyrmätä terveysturvallisuutta vahvistavia lakiesityksiä, kunhan ne vain ovat oikeudellisesti ja sisällöllisesti moitteettomia.

Kiuru muistutti hallituksen tuoneen vastaavan mallin eduskuntaan jo syksyllä, mutta se ei silloin edennyt päätökseksi asti. Osoittaessaan sormellaan eduskuntaa Kiuru kuitenkin jätti kertomatta, miksi näin tapahtui.

Tosiasiassa Kiurun oma ministeriö epäili vielä syksyllä testitodistusvaatimuksen tehoa. Ja lopullisesti testauksia koskevat esitykset tyssäsivät eduskuntaan, koska ne todettiin kelvottomasti valmistelluksi. Valmistelijat toivottavasti ottavat tästä opikseen, sillä eduskunnalla tuskin on tarvetta tyrmätä terveysturvallisuutta vahvistavia lakiesityksiä, kunhan ne vain ovat oikeudellisesti ja sisällöllisesti moitteettomia.

Koronan brittivariantti jyllää jo täällä, mutta uudet muunnokset voivat kohta kolkutella rajoillamme. Negatiivisen testitodistuksen vaatiminen ulkomaisilta maahantulijoilta olisi niiden varalta tarpeellinen, mutta tuskin ratkaiseva lisäapu. Sitä testipakko ei ole ollut muuallakaan. Virukset ja niiden muunnokset ovat liikkeissään niin vikkeliä, ettei niitä voine välttyä kuin korkeintaan sulkemalla rajat kokonaan liikenteeltä. Eikä siihen ole varaa maalla, joka elää sekä viennistä että tuonnista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.