Lukijalta: Työskentelyapuraha on taiteilijalle hyvä tukimuoto – se ei ole projektisidonnainen ja sitä voivat hakea kaikki taidealojen ammattilaiset

Nelli Penna

Kommentoin kirjoitusta Elisa Lientolan (vas.) ja Jouni Kaikkosen (vihr.) mielipidekirjoitusta "Taide tarvitsee tukea yli koronakriisin" Etelä-Suomen Sanomissa 8.3.

Kaupunginvaltuutetut Lientola ja Kaikkonen ovat jättäneet kaupunginvaltuustolle esityksen, että lahtelaisille freelancer-taiteilijoille jaettaisiin kuusi puolen vuoden työskentelyapurahaa avustamaan heitä koronakriisin yli ja paikkaamaan menetettyjä tuloja.

Lahden kaupungin kulttuuriavustuksista on jäänyt vuonna 2020 rahaa jakamatta taiteilijoille osin siksi, että avustus on lähinnä tarkoitettu projekteihin eikä projekteja koronan vuoksi juuri ole voinut järjestää. Projekteilla tarkoitamme teatteriesityksiä, keikkoja, taidenäyttelyitä, osallistavia taideprojekteja ja niin edelleen.

Lientola ja Kaikkonen kirjoittavat: “Kulttuuriala on kärsinyt koronasta eniten heti lentoliikenteen jälkeen. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat freelancerit ja itsensä työllistäjät, joiden tulotaso on alhainen ja ansioperustainen sosiaaliturva poikkeuksellisen heikko.”

Kirjoitan itse kuvataiteilijan näkökulmasta ja pidän työskentelyapurahan jakamista hyvänä aloitteena. Kuvataiteilijoihin korona-aika on vaikuttanut taidenäyttelyiden, opetus- ja ohjaustöiden peruuntumisena sekä siirtymisenä. Näin ollen taiteilijan tulot, jotka usein muodostuvat pienistä puroista, ovat aika lailla kuivahtaneet.

Tulojen lopahtaminen ja väheneminen koskee valitettavasti kaikkia taiteenaloja, niin esittävää taidetta kuin kuvataidettakin.

Tulojen lopahtaminen koskee valitettavasti kaikkia taiteenaloja, niin esittävää taidetta kuin kuvataidettakin.

Työskentelyapuraha on taiteilijoille hyvä tukimuoto, koska sillä tuetaan suoraan taiteellista työskentelyä. Toisin sanoen taiteilija saa silloin työstään palkkaa, eikä raha ole kohdennettu esimerkiksi galleriavuokran maksuun tai johonkin muuhun projektikuluun.

Näin ollen raha ei ole projektisidonnainen ja sitä voivat hakea kaikki taidealojen ammattilaiset. Toki muitakin tukimuotoja tarvitaan, mutta työskentelyapurahojen jako olisi hyvä lisä.

Myös tasapuolisuus olisi hyvä ottaa huomioon apurahoja jaettaessa: katsottaisiin, onko hakija saanut jo paljon avustusta muilta tahoilta. Näin ollen vältyttäisiin siltä, että avustusrahat jakaantuisivat eriarvoisesti samoille tahoille tai henkilöille. On toki ymmärrettävä ettei apurahoja jaeta sosiaalisin vaan taiteellisin ja ammatillisin perustein.

Viestinä näin kuntavaalien alla tuleville päättäjille on, että tukekaa lahtelaista kulttuuria ja taidetta, jotta se voi tuottaa iloa ja elämyksiä kaikille kaupunkilaisille jatkossakin. Kiitos!

Kirjoittaja on Lahden Taiteilijaseuran puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.