Ehdokkaalta: Omaishoidossa on korona-aikana haasteita

Anneli Viinikka

Jorma Talikka (ESS 11.3.) otti mielipidesivulla erittäin tärkeän asian esille. Näin korona-aikana on omaishoitajien jaksaminen ollut usein äärirajoilla, varsinkin, kun korona on jatkunut pitkään.

Nythän omaishoito on alueella Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alaisuudessa suurelta osin, toki aina hyvinvointi kuuluu myös kunnille. Tietääkseni lomapaikoille on ollut mahdollista päästä, mutta joihinkin vain lyhyeksi aikaa. Toinen asia on, että omaishoitaja ei ole uskaltanut viedä hoidettavaansa laitoshoitoon peläten koronan tarttumista joko hoidettavaan tai hoitajaan, koska kummallakaan ei ole varaa sairastua.

Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n työntekijät ovat ansiokkaasti soittaneet jo viime keväänä yhdistyksen asiakkaille ja nyt aloittaneet uuden kierroksen ja kyselleet omaishoitajien jaksamista ja antaneet neuvoja, mitä apuja omaishoitajien on mahdollista saada.

Jos on ollut tarvetta jonkin palvelun saamiseen, ovat he opastaneet mihin omaishoitajien tulee olla yhteydessä. Avun tarve on saattanut tuntua pieneltä, mutta on helpottanut omaishoitajien jaksamista. Lisäksi yhdistys hoitaa edunvalvontaan liittyviä asioita myös korona-aikana.

Kaikilla omaishoitajilla ei ole tietokoneita, mutta jos on, niin löytyy nyt korona-aikana jonkin verran erilaista etävertaistukea ja etäliikuntamuotoja, joihin voi osallistua kotoa.

Olen samaa mieltä siitä, että omaishoitajien palkkio on todella pieni siihen työmäärään nähden, jota omaishoitaja tekee. Samalla hän säästää kunnan järjestämiä hoitomuotoja ja hoitajien palkkoja.

Hän voi mennä joksikin aikaa hoidettavan luokse, jotta omaishoitaja pääsee hoitamaan asioitaan.

Lahdessa oli aiemmin kolme maksuluokkaa, mutta ne muutettiin aikaa sitten vain kahdeksi maksuluokaksi. Omaishoitajat tekevät pyyteettömästi arvokasta työtä, jota kyllä pitää arvostaa.

Päijät-Hämeen Omaishoitajat sai palkattua Lahden kaupungin omaishoitajille osa-aikaisen työntekijän, joka on lähihoitaja, ja hän voi pyydettäessä mennä joksikin aikaa hoidettavan luokse, jotta omaishoitaja pääsee hoitamaan asioitaan tai vaikkapa virkistäytymään kampaajalle, kauppaan tai lenkkeilemään.

Tämä ei vähennä vapaapäiviä, eikä tätä apua voi saada säännöllisesti, mutta edes joskus. Sitä myönnetään lahtelaisille omaishoitajille.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut