Timo Heinosen Vierailija-kirjoitus: Kuntavaalien siirtäminen on vahvan demokratian vakava epäonnistuminen

Timo Heinonen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen päätös viime hetkellä siirtää kuntavaaleja oli osoitus vakavasta epäonnistumisesta. Ministeri Anna-Maja Henriksonin (r.) johdossa toimiva oikeusministeriö ja sen vaaleista vastuussa oleva virkamiesjohto vaalijohtaja Arto Jääskeläisen johdolla antoivat tilanteen edetä takarajalle ja käytännössä laittoivat vaaleista päättävät puoluesihteerit kohtuuttoman tilanteen eteen.

Perinteisesti Suomessa vaalien ajankohdista ja myös siirtämisestä on aina päätetty yhteisymmärryksessä – yksimielisin päätöksin – kaikkien puolueiden kesken. Vaalien siirrot on lisäksi tehty aina hyvissä ajoin. Näin minusta olisi pitänyt toimia nytkin. Kun yksimielisyyttä ei vaalien siirrosta saavutettu perussuomalaisten sitä vastustaessa olisi demokratian nimissä pitänyt päätyä toisenlaiseen ratkaisuun.

Yksimielisyyden vaatimuksesta on nyt kuitenkin luovuttu ja tulemme varmasti tulevaisuudessakin näkemään tilanteita, joissa hallitus päättää vaalien ajankohdat haluamallaan tavalla. Tämä on demokratian kannalta toteutuessaan vaarallinen tie.

Nyt on myös valitettavasti tullut julki tietoja, että THL:n puolueille esittelemät ja myös oikeusministerin vahvasti alleviivaamat arviot jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta huhtikuussa ovat olleet yliampuvia.

THL onkin jo itse ottanut etäisyyttä omiin arvioihinsa ja sen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoikin MTV Uutisille 7.3.2021, että ”laskelmissa esitetty luku jopa 11 000 päivittäisestä tartunnasta on pelkkä laskuharjoitus kaikkein huonoimmasta vaihtoehdosta”.

Myös Aalto-yliopiston professori Lasse Leskelä tyrmäsi THL:n laskelmat toteamalla, että ”Tällainen laskumalli on siitä mukava, että sen soveltaminen ei tarvitse korkeampaa matematiikkaa. Sen pystyy laskemaan ehkä etevä alakoululainenkin”. Miettikääpä tätä.

Koronaturvalliset vaalit ovat kuitenkin lopulta kaiken a ja o.

Vaalien paniikinomainen siirtäminen kolme päivää ennen takarajaa oli siis osoitus vakavasta epäonnistumisesta. Koronaturvalliset vaalit olisi pitänyt ja olisi voitu vuoden valmistelulla varmistaa. Jostain syystä työt jäivät tekemättä ja kunnat joutuivat etenemään omilla ratkaisuillaan.

Monet kunnat ja kaupungit olivatkin jo tehneet hyviä ja vastuullisia ratkaisuja turvallisten vaalien järjestämiseksi.

Nyt kun oikeusministeriö joutui myöntämään epäonnistumisensa ja Marinin hallitus päättyi siirtämään vaaleja ilman puolueiden yksimielisyyttä, on vaikea ymmärtää, miksi vaalit päätettiin siirtää vain kesäkuulle?

Rokotukset takkuavat vakavasti edelleen eikä kesäkuussakaan rokotuskattavuus ole kummoinen. Itse esitinkin jo ennen ratkaisun tekemistä, että jos vaalien siirtämiseen lähdettäisiin, vaalit olisi syytä siirtää saman tien pidemmälle tulevaisuuteen – ehkä loppuvuoteen, että kaikki koronarokotteen haluavat aikuisväestöstämme olisi rokotettu.

Koronaturvalliset vaalit ovat kuitenkin lopulta kaiken a ja o. Valitettavasti en voi 100-prosenttisesti luottaa, että oikeusministeriö onnistuisi siinä nyt kahdessa kuukaudessa, kun eivät onnistuneet vuodessakaan. Onkin täysin mahdollista, että kesäkuulla ollaan edelleen niin vaikeassa koronatilanteessa, että vaaleja siirrellään jälleen.

Suomalainen vahva demokratia vaatii nyt kuitenkin kaiken keskellä ja loppujen lopuksi puolustajia ja toivon, että me kaikki olemme tätä tukemassa. Äänestäminen tässä siis yhtenä tärkeimmistä.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) Hämeestä.

Kuntavaalien siirtämisen hinta selvisi – eniten maksaa ennakkoäänestyksen pidentäminen

Kehysriihi lämpiääkin jo ennen vaaleja, mikä tietää hallitukselle tukalia oltavia

Hallitus on ollut ihmeellisen hiljaa asiasta, josta sen ei tulisi missään nimessä vaieta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut