Terhi Säynäjärven Esalainen: Leikataan varhaiskasvatuksesta ja palveluseteleistä – näinkö Lahti houkuttelee yrityksiä ja perheitä?

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Viime viikkoina Lahdessa on käyty keskustelua varhaiskasvatuksen leikkauksista ja palveluseteleistä. Säästöihin vedoten kaupunki haluaisi maksaa päivähoitopalvelua tuottaville yrityksille 825 euroa aiemman 830 euron sijaan ja leikata kuluja myös alle kolmevuotiaiden ikäkerrointa muuttamalla.

Mitään uutta ei toki ole siinä, että kaupungilla on säästötarpeita. Kun sosiaali- ja terveydenhuolto on siirretty hyvinvointiyhtymälle, päivähoidot, koulut ja muut sivistyksen asiat puskevat jatkuvasti leikkauslistalle.

Yrityksille kaupunki antaa oudon viestin. Kannattaako tehdä sopimuksia tällaisen tilaajan kanssa, joka yhtäkkiä päättääkin tarkistaa taksoja alaspäin, vaikka ehdot palvelun tuottamiselle pysyvät entisellään.

Palvelusetelin hinnan alentamista kannattaneet poliitikot uskovat, että nykyiset varhaiskasvatusyrittäjät eivät lopettaisi toimintaansa hinnanalennuksen takia.

Toivottavasti eivät lopeta. Markkinaa harkitseviin yrittäjiin tällainen poukkoilu voi kyllä vaikuttaa. Ehkä myös perheisiin, jotka miettivät alueelle muuttoa ja katsovat samalla päiväkotitarjontaa.

Poliittinen keskustelu sai erikoisia piirteitä jo kolme vuotta sitten, kun varhaiskasvatuksen palveluseteli otettiin käyttöön.

Sivistyslautakunta esitti ensin hyvin tiukkoja kriteereitä yksityiselle palvelulle esimerkiksi enimmäishinnoista ja aukioloehdoista. Pienyrittäjät olivat huolissaan, sillä vain harva katsoi voivansa lähteä annetuilla ehdoilla tuottamaan palvelua kannattavasti.

Lopulta syntyi kompromissi ja päätös. Yksityisiä varhaiskasvatuksen palvelustetelituottajia on Lahdessa nyt 24, Hollolassa kolme ja Orimattilassa yksi.

Joillekin poliitikoille palvelusetelipäätös oli kasvas pala.

– Surettaa päivä, jolloin Lahdessa hyväksyttiin varhaiskasvatuksen palveluseteli demarivetoisesti, totesi Elisa Lientola (vas.) valtuustossa joulukuussa 2017.

Sosiaalisessa mediassa jotkut poliitikot ilmoittivat Lahden palvelusetelipäätöksellä "sponssaavan yrityksiä".

Tällaiset heitot ovat ikäviä, ja osoittavat aika täydellistä vieraantumista tosiasioista.

Jos kunta tarjoaa palveluseteliä, jolla kuntalainen voi hankkia lakisääteisen palvelun yritykseltä, ei todellakaan ole kyse yritystuesta.

Palvelusetelin hinta on monissa palveluissa kaiken lisäksi sellainen, että kunnan omana tuotantona sama asia maksaisi enemmän.

Lahdessa varhaiskasvatuspaikka kaupungin päiväkodissa maksoi vuonna 2019 keskimäärin 945 euroa kuukaudessa ja palvelusetelin kulut olivat keskimäärin 815 euroa. Osan kaupungin korkeammista kuluista selittävät laajemmat aukiolot ja esimerkiksi erityislasten hoito.

Palvelusetelit ovat tuoneet kaupungille säästöä, joustoa ja mahdollisuuden ja olla rakentamatta monia uusia päiväkoteja. Näin on samalla vältetty myös pienenevien ikäluokkien tuomaa riskiä toimialalle.

Riskiä ovat ottaneet yrittäjät, joille tietysti voi myös lopulta jäädä jotain viivan alle – jos hyvin käy. Voitto on palkka riskin ottamisesta. Jos käy huonosti, voi menettää kaiken.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.