Lukijalta: Monimuotoisuus on katoamassa Lahden Kytölässä

Heidi Kirkonpelto

Lajien uhanalaistuminen on kiihtynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo Suomen linnuston tila -raportti. Raportin ovat tehneet yhteistyössä Birdlife, Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Suomen ympäristökeskus. Siinä todetaan, että esimerkiksi vanhojen metsien paikkalinnuista aiemmin yleiset hömötiainen, käpytikka ja pyy ovat vähentyneet.

Muutos on nähtävissä paikallisesti Lahden Kytölässä, jossa on rakenteilla laaja pientaloalue pienen, monimuotoisen metsän ympärille.

Alueen suositulla lähiretkeilykohteella Kiiliäisvuorella on vierailtu ahkerasti erityisesti koronavuonna. On hienoa, että ihmiset löytävät upeita kohteita kotinurkiltaan.

Samalla ihmisen aiheuttama yhteisvaikutus rakentamisessa, asumisessa ja virkistyksessä haastaa ja vie merkittävästi tilaa pienen alueen monimuotoiselta lajistolta: kasveilta, hyönteisiltä, nisäkkäiltä ja linnuilta.

Ihmisen lisääntynyt läsnäolo vaikuttaa monin tavoin eläin- ja kasvilajien selviytymiseen. Metsässä näkyy kasvanut virkistyskäyttö: enemmän ja leveämpiä polkuja, ihmisiä, roskia ja vapaana olevia koiria (kiinnipitoaika ja lisääntymisrauha on nyt).

Monet lajit kaipaavat rauhaa elääkseen ja lisääntyäkseen. Kaikkien lajien taantuminen ei välttämättä näy heti, ja jotkin sopeutuvat, mutta suunta on selvä.

Mitä monimuotoisuudesta on jäljellä 20 vuoden kuluttua?

Millaista elintilaa ympäristöpääkaupungissa halutaan luoda?

Kaavoituksen suunnitteluvaiheessa alueen luonnon erityispiirteitä on selvitetty ja todettu. Todellisuudessa ne jäävät itse luotujen kaavoituspaineiden alle. Vanhaa metsää on pirstottu ja kutistettu, vanhat pellonreunat ja lähteiköt kadotettu.

Onko laskettu, paljonko virkistykseen sopiva, monimuotoinen lähiluonto pienentää esimerkiksi sosiaali- ja terveysmenoja? Mikä on tulevaisuudessa monimuotoisen lähiluonnon arvo? Voisiko kaavoituksessa jättää ja luoda tilaa myös monimuotoisuudelle?

Lajit eivät ole pelkästään itsessään arvokkaita, vaan niiden keskinäinen vuorovaikutus muodostaa ekosysteemin, joka hyödyttää myös ihmistä ekosysteemipalveluina. Apua lajeille on niiden elinympäristöjen säilyttämisestä riittävän suurina alueina, joiden välillä lajit voivat liikkua.

Kulkukäytäviä on mahdollista jättää asutuksen lomaan ja niiden tuoma ilo alueen tuleville asukkaille on mittaamaton. On tutkittu, että kuntta päiväkodin pihassa vähentää nopeasti lasten allergioita.

Monimuotoisuuden kapeneminen on uhka ihmisen hyvinvoinnille. Monimuotoisuuden turvaaminen tulee saada näkyväksi osaksi kaikkea päätöksentekoa itsemme ja tulevien sukupolvien hyväksi. Millaista elintilaa ympäristöpääkaupungissa halutaan luoda?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.