Pääkirjoitus: Levoton meno Lahden valtuustossa ei onneksi johtanut ehdokaskatoon

Valtuustotyö houkuttelee viime vaaleja suurempaa ehdokasjoukkoa Lahdessa. Katja Luoma

Kesäkuulle lykättyjen kuntavaalien ehdokasasettelua jatkettiin parilla kuukaudella alkuperäisestä määräpäivästä, viime tiistaista. Silti jo nyt tiedetään, että Lahden valtuustoon pyrkii selvästi suurempi joukko kaupunkilaisia kuin edellisissä vaaleissa.

Puolueet ja valitsijayhdistykset ovat nimenneet jo runsaat 500 ehdokasta, mikä on satakunta enemmän kuin neljä vuotta sitten. Määrä kasvanee vielä entisestään, ennen kuin lopullinen takaraja tulee vastaan toukokuun alussa.

Ehdokasmäärän kasvusta voidaan Lahdessa kiittää eritoten perussuomalaisia ja puolueisiin sitoutumatonta Pro Lahtea.

Pro Lahti sai viime kerralla jalkeille vain puolen tusinaa ehdokasta, mutta tällä kertaa listalla on jo 66 nimeä. Perussuomalaisetkin onnistui lähes kaksinkertaistamaan ehdokasmääränsä. Ja vaikka puolue vastusti vaalien siirtämistä, se voi ratkaisun ansiosta elätellä toiveita jopa täydestä 88 ehdokkaan listasta. Siitä jäi tässä kohtaa puuttumaan 12 nimeä.

Täysi lista olisi Lahden perussuomalaisilta historiallinen saavutus. Aiemmin niitä ovat tottuneet kokoamaan vain perinteiset valtapuolueet SDP ja kokoomus, ja niin ne toki tekivät tälläkin kertaa.

Myös valtakunnallisesti perussuomalaiset lukeutuu niihin harvoihin puolueisiin, jotka lähtevät näihin vaaleihin selvästi isommalla ehdokaskaartilla kuin viimeksi. Aiempaa paljon runsaampi ehdokasvalikoima vahvistaa tuntuvasti perussuomalaisten mahdollisuuksia muuttaa hyvä gallupkannatus vastaavaksi määräksi valtuustopaikkoja maan monissa kolkissa.

Ehdokasjoukon kasvu voi nostaa äänestysintoa.

Ehdokasmäärän tuntuva kasvu on Lahdessa iloinen yllätys kaiken sen sählingin jälkeen, jota päättyvällä kaudella on valtuustossa ja sen liepeillä nähty ja koettu. Valtuustohan joutui aivan loppumetreillä jopa päivittämään omat käyttäytymisohjeensa, kun meno oli alkanut mennä liian levottomaksi.

Tapahtunut ei ollut valtuustotyölle parasta mahdollista mainosta, joten pelättävissä oli, että vaikutukset olisivat näkyneet kielteisesti ehdokkaiden värväämisessä. Kävikin päin vastoin, mikä on ilahduttava ilmiö. Onhan demokratiamme toteutumisen kannalta elintärkeää, että riittävän monet kansalaiset ovat jatkossakin valmiita käyttämään aikaansa yhteisten asioiden hoitamiseen. Olkoonkin, että tehtävässä joutuu tänä päivänä altistamaan itsensä yhä repivämmälle keskustelulle etenkin sosiaalisessa mediassa.

Entistä suurempi ehdokasjoukko voi parhaassa tapauksessa nostaa myös äänestysintoa. Tosin nyt on tiedossa vasta määrä. Laadusta saataneen lisää tietoa vasta ajan kanssa.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.