Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Liikkumisvapautta ei pidä lähteä kahlitsemaan vain varmuuden vuoksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on jo jonkin aikaa neuvonut kansalaisia varautumaan siihen, että Suomessakin saatetaan joutua turvautumaan liikkumisrajoituksiin, jos koronaepidemian kolmatta aaltoa ei muuten saada kuriin. Valtioneuvoston tiedetään valmistelevan tarkoitusta varten lainsäädäntöä, jonka käyttöönottoa hallitus ei kuitenkaan ole vielä pitänyt ajankohtaisena.

Tiistaina keskustelu otti tuntuvasti lisää kierroksia kun Helsingin Sanomat uutisoi THL:n kiirehtineen hallitusta ottamaan liikkumisrajoituksia käyttöön epidemian pahimmilla leviämisalueilla. STT:n tietojen mukaan rajoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että sen piirissä asuvat kansalaiset saisivat poistua kotoaan lähinnä vain välttämättömiksi määritellyistä syistä.

Järeät uutiset saivat median tivaamaan pääministeriltä näkemystä siitä, ovatko liikkumisrajoitukset todella enää päivien kysymys. Marin vastasi huutoon MTV:n Kymmenen uutisissa. Hän myönsi, että liikkumisrajoitukset voisivat pahassa tautitilanteessa tulla välttämättöminä kyseeseen, mutta eivät ilman erittäin tarkkaa harkintaa. Samalla hän korosti, ettei hallitus ole vielä käsitellyt asiaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puolestaan korosti Ylen A-studiossa, etteivät liikkumisrajoitukset ole vielä lähiviikkojen huoli, eivätkä toivottavasti myöhempienkään aikojen. Kaikki riippuu siitä, saadaanko korona talttumaan ilman niitä.

Vaikutus voisi olla jopa kielteinen, jos ihmiset alkaisivat tavata toisiaan enemmän sisätiloissa kuin ulkona.

Päättäjien kannattaakin pitää nyt päänsä kylmänä. Pahimman varalle on aina hyvä valmistautua, mutta vielä ei olla niin pitkällä, että liikkumista pitäisi ryhtyä välittömästi rajoittamaan Viron malliin.

Liikkumisvapaus on pyhimpiä perusoikeuksiamme, eikä sitä saa lähteä kahlitsemaan vain varmuuden vuoksi. Vähintään hallituksen on jaksettava odottaa, kuinka hyvin viime ja tällä viikolla voimaan tulleet uudet rajoitukset onnistuvat jarruttamaan viruksen leviämistä. Niiden lisäksikin on varastossa vielä yleisen maskipakon kaltaisia kevyempiä työkaluja, joihin voidaan turvautua ennen kuin kansalaisia ruvetaan sulkemaan joukolla neljän seinän sisälle.

Liikkumisrajoituksia olisi vaikea valvoa eikä niiden tehokkuudesta liene varmaa tietoa. Vaikutus voisi olla jopa kielteinen, jos ihmiset alkaisivat tavata toisiaan enemmän sisätiloissa kuin ulkona, missä tartunnan riski on pienempi. Siksi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen neuvoo hallitusta suuntaamaan voimansa mieluummin rokotuksiin, joiden nopeuttaminen johtaisi varmimmin pois ahdingosta. Se on oiva neuvo asiantuntijalta, joita hallituksen soisi tässäkin kohtaa kuuntelevan herkällä korvalla.