Lukijalta: Tukekaa taiteilijoita, ostakaa esityksiä sallituissa rajoissa

Elisa Lientola, Jouni Kaikkonen

Kulttuuriala on kärsinyt koronasta eniten heti lentoliikenteen jälkeen. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat freelancerit ja itsensä työllistäjät, joiden tulotaso on alhainen ja ansioperustainen sosiaaliturva poikkeuksellisen heikko. Turvan heikkous ei johdu taiteilijoista itsestään, vaan työnteon muotojen moninaisuudesta.

Taiteilija saattaa maksaa vuoden aikana niin palkkatyön tyel-maksua, yritäjän yel-maksua kuin apurahakaudesta myel-maksua, mutta koska tulot jakautuvat kolmeen siiloon, ei ansioperustaista turvaa työttömyyden varalle synny. Apurahakausi ei myöskään kerrytä työssäoloehtoa.

Taiteilijoita tulkitaan herkästi omassa työssä työllistyviksi, vastoin todellisuutta. Usein he myös joutuvat luopumaan alalle tyypillisistä työllisyyden edellytyksistään työttömyysturvansa turvatakseen.

Taiteen tekemistä usein rahoitetaan muulla työllä kuten opetuksella, työpajoilla ja asiantuntijapuheenvuoroilla tai vaikkapa matalapalkkaisten palvelualojen työllä. Nyt nämä tulonlähteet varsinaisen työn rahoittamiseksi ja elämisen turvaamiseksi tyrehtyivät

Teatteri- ja medialan ammattiliitto TEME:n selvityksen mukaan pelkästään freelancerit ovat menettäneet 32 miljoonaa euroa koronavuoden aikana. Se on paljon, kun ottaa huomioon taitelijoiden hyvin matalan ansiotason koulutukseen nähden.

Samaan aikaan kunnat ovat säästäneet merkittävästi monissa palveluissa. Lahdessa jäi vuonna 2020 myös kulttuurirahoitusta käyttämättä tapahtumien peruuntuessa.

Vaikeimmassa asemassa ovat freelancerit ja itsensä työllistäjät.

Moni taiteilijoita työllistävä taho on niin ikään kaatumassa koronaan. Tämä johtaisi vähäisten työllistävien rakenteiden katoamiseen ja negatiivisiin aluetalousvaikutuksiin, kun valtionosuus- ja myyntitulot jäisivät kotiutumatta alueelle.

Lahdessa kulttuuritoiminta rakentuu vahvasti vapaan sektorin työn hyödyntämiselle.

Jotta se on olemassa laadukkaan, moninaisena kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukena ja alueen vetovoimana jatkossakin, esitämme, että taidetta ja sen tekijöitä tuetaan turvaamalla työllistävien tahojen talous koronakriisin. Lisäksi voidaan jakaa puolivuotisia työskentelyapurahoja taiteelliseen työhön ammattilaisille ja ostaa kevääksi ja kesäksi esityksiä palvelutaloille, kouluille ja päiväkoteihin koronarajoitusten puitteissa.

Lientola (vas.) ja Kaikkonen (vihr.) ovat lahtelaisia kaupunginvaltuutettuja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut